Maailma vanim profisuusataja korjab lisaraha teenimiseks kartuleid

Siim Kaasik
, reporter
Copy
Masako Ishida selle hooaja Davosi MK-etapil.
Masako Ishida selle hooaja Davosi MK-etapil. Foto: Gian Ehrenzeller /AP / Scanpix

42-aastane jaapanlanna Masako Ishida on maailma vanim naissoost professionaalne murdmaasuusataja. Oma debüüdi MK-sarjas tegi ta juba 22 aastat tagasi.

Lõppenud Tour de Skil 27. koha saavutanud Ishidal oli hooaja eel probleeme eelarve kokkusaamisega. Sestap läks ta juba kevadel vanemate farmi tööle, et oleks võimalik armastatud alaga edasi tegeleda.

«Mul ei olnud eriti palju motivatsiooni. Alates maist töötasin vanemate farmis, kus korjasin porgandeid, sibulaid ja kartuleid. Tegin põllutööd ka sügisel, mistõttu ei saanud kaks nädalat üldse treenida,» vahendab Iltalehti jaapanlanna sõnu.

Ishida sõnul toetab Jaapani suusaliit tema ponnistusi minimaalselt. «Suusaliidul pole korralikku eelarvet. Kõik on muutunud, sest praegu pole olümpiahooaeg. Näiteks pole meil füsioterapeuti ega massööri,» avaldas ta.

243 MK-etapil võistelnud Ishida elab Jaapani põhjaosas Hokkaidō saarel. Väikese eelarve tõttu on Euroopasse reisimine aga keeruline. «Eelarveprobleemide pärast on mul raske reisida. Pean elukaaslaselt raha küsima, et saaksin enne MK-võistlusi Euroopas treenida,» nentis ta.

MK-debüüdi tegi jaapanlanna 2001. aastal Oslos. Karjääri jooksul on ta teeninud kaks poodiumikohta: 2009. aastal oli ta Trondheimi 30 km ühisstardis kolmas ning 2017. aastal Pyeongchangis suusavahetusega sõidus samuti kolmas.

Masako Ishida 2018. aasta olümpial.
Masako Ishida 2018. aasta olümpial. Foto: FRANCK FIFE / AFP / SCANPIX

Olümpiamängudel on Ishida osalenud 2006. aastast ning teinud 16 starti. Parima tulemuse sai ta 2010. aastal Vancouveris, kus oli 30 km ühisstardis viies. Maailmameistrivõistlustelt on tal kirjas 32 starti. Parim tulemus pärineb 2009. aasta Libereci MMilt, kus ta jäi koos Madoka Natsumiga paarissprindis esimesena medalita.

Sel hooajal on Ishida parimal juhul olnud Lillehammeri 20 km klassikatehnika ühisstardis 12.

Kui kaua kavatseb Ishida MK-sarjas veel võistelda? «Võib-olla jätkan nii kaua nagu Noriaki Kasai,» viitas ta legendaarsele Jaapani suusahüppajale, kes võistles MK-sarjas veel 47-aastasena.

«Samas on mul kurb meel, sest Jaapanil pole korralikku koondist. Ma ei tea, kuidas me peaks noori spordi juurde meelitama. Just see ongi minu eesmärk ülejäänud karjääri jooksul,» lubas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles