Eesti sumopealinn võõrustab esinduslikku rankinguturniiri

Postimees Sport
Copy
Viimane suurem sumovõistlus peeti Eestis mullu sügisel, mil Rakveres selgusid Euroopa noorte sumomeistrid.
Viimane suurem sumovõistlus peeti Eestis mullu sügisel, mil Rakveres selgusid Euroopa noorte sumomeistrid. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Eesti Sumoliit korraldab uue aasta alguses rahvusvahelise sumoturniiri West-Viru Open, mis on üks kuuest Euroopa karikaetapist.

4. veebruaril Vinnis toimuvale võistlusele lisab kaalu asjaolu, et seal kogutud rankingupunkte arvestatakse kvalifitseerumisel nii Euroopa meistrivõistlustele kui ka maailmamängude sumoturniirile. Esimene leiab aset sel aastal Poolas, teine 2025. aastal Hiinas. Kokku on West-Viru Openiga sarnaseid rankinguturniire kavas kuus.

Eesti Sumoliidu peasekretär Tiina Höövelson lausus, et Lääne-Virumaale oodatakse mitmete tavapäraselt tugevate sumoriikide sportlaseid. Konkurentsis on kaheksa riigi umbes sada sumotori. «Poola, Ukraina, Saksamaa, Norra, Gruusia,» loetles ta mõningaid oma osalemist kinnitanud riike.

Eesti hetkeseis on tema sõnul veel kaugel siinse sumomaadluse kuldaegadest, kuid töö järelkasvuga käib ja kodusel rankinguturniiril ollakse mõistagi esindatud.

Viimastel maailmamängudel eelmise aasta juulis USA-s Birminghamis esindas Eestit üks sportlane: nii naiste kergekaalus kui ka absoluutarvestuses võistelnud Eva-Maria Raudsepp. Kergekaalus avaringiga piirdunud Järvamaa neiu jõudis absoluutarvestuses kolmandasse ringi.

Eesti atleetide edukamad etteasted maailmamängude sumoturniiril jäävad enam kui kümne aasta taha. 2009. aastal Taipeis saavutas Epp Mäe naiste keskkaalus kulla ning 2001. aastal Jaapanis teenis nii Jüri Uustalu meeste raskekaalus kui ka naiskond koosseisus Mille Sang, Lea Meller, Kairi Kuur hõbeda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles