Venemaa otsustas olümpiamängudel dopinguskandaali sattunud Valijevale võitluskeeldu mitte määrata (1)

Karl-Joosep Küngas
Copy
Kamila Valijeva.
Kamila Valijeva. Foto: HOW HWEE YOUNG

Venemaa antidopingu agentuur (RUSADA) otsustas Pekingi olümpiamängudel dopinguskandaali sattunud iluuisutajale Kamila Valijevale võistluskeeldu mitte määrata.

Valijeva andis positiivse dopinguproovi 2021. aasta detsembris toimunud võistlustel ning möödunud aasta Pekingi olümpiamängude ajal kinnitas seda ka Rootsis asuv labor. RUSADA tunnistas, et antud juhtumi puhul rikuti dopingureeglite akti, ent selles ei leitud sportlase süüd ega hooletust. Nõnda tühistati ainult tema tulemus 2021. aasta Venemaa meistrivõistlustel.

Toona 15-aastase iluuisutaja dopinguproovist leiti südameravimi trimetatsidiini jälgi, mis kuulub keelatud ainete nimekirja. Venemaa olümpiakomitee iluuisukoondis ja Valijeva kaitsja leidsid, et positiivne dopinguproov tekkis, kuna sportlane jõi vett klaasist, kus olid tema vanaisa südameravimi jäägid.

Rahvusvaheline antidopingu agentuur (WADA) andis kohe peale RUSADA otsust teada, et nad soovivad ligipääsu kõikidele dokumentidele, mis on selle uurimisega seotud. Seda ennekõike selleks, et teha kindlaks, kas Valijevale võistluskeelu mitte määramine, on kooskõlas antidopingu koodeksiga.

WADA teatas möödunud aasta novembris, et nemad nõuavad Valijevale nelja-aastast võistluskeeldu ning tulemuste tühistamist. Nõnda pole antud juhtum kindlasti lõppenud ning WADA võib RUSADA otsuse kohtusse anda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles