Suri laskesuusatamise esimene olümpiavõitja

Karl-Joosep Küngas
Copy
Küünal.
Küünal. Foto: Shutterstock

91-aastaselt lahkus elavate seast Rootsi laskesuusataja Klas Lestender, kes läks ajalukku oma spordiala esimese olümpiavõitjana.

Laskesuusatamine oli esimest korda olümpiamängude võistlusprogrammis 1960. aastal USA-s Squaw Valleys. Toona jagati sellel alal ainult üks medalikomplekt ning seda meeste 20 km tavadistantsil. Seejuures läbisid sportlased neljal korral lasketiiru, kus märklauad olid erinevatele distantsidele asetatud. Lamades tuli saada 150, 200 ja 250 meetri lasketiirudes ning püsti 100 meetri tiirus.

Murdmaasuusatajana karjääri alustanud Lestander oli ainus sportlane, kes suutis tolles võistluses kõik 20 märki maha saada. See oli väga tugev valuuta, sest üks möödalask võrdus kahe trahviminutiga. Nõnda teeniski rootslane esimese olümpiakulla.

Finišis edestas ta hõbemedali kaela saanud Soome sportlast Antti Tyrväinenit (2 möödalasku) 36,1 sekundiga ja NSV Liidu laskesuusatajat Aleksandr Privalovi (3 eksimust) 1.32,6-ga. Seejuures konkurentsitult kiiremat suusaaega näitas toona prantslane Victor Arbez, kes pidi leppima aga 25. kohaga, kuna suutis tabada ainult kaht märki.

Lestander võitis karjääri jooksul veel MM-pronksi Rootsi teatemeeskonnaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles