VIDEO ⟩ Arstid on pead tõstvast ja ohtlikust spordialast šokeeritud (4)

Postimees Sport
Copy
Power Slap League võistlussarjas on eesmärk vastane labakäega oimetuks lüüa.
Power Slap League võistlussarjas on eesmärk vastane labakäega oimetuks lüüa. Foto: Power Slap League/Twitter

Vabavõitlusliiga UFC boss Dana White lõi hiljuti uue spordiliiga Power Slap League, kus spetsialistide hinnangul tegeletakse väga ohtliku alaga.

Kõnealuse spordiala eesmärk on labakäega vastane oimetuks lüüa. Asja konks peitub aga selles, et vastane ei tohi end kuidagi kaitsta. 

Sotsiaalmeedias levivad antud võistlustest klipid kulutulena. Sestap kontakteerus Soome väljaanne Iltalehti neuroloog Perttu Lindsbergiga, et küsida tema ausat arvamust antud spordialast. «See on väga šokeeriv,» kõlas vastuseks.

Lindsbergi sõnul on spordiala – kui seda nii saab üldse nimetada – harrastades suur oht saada ajukahjustus. «Kõige tõenäolisem tagajärg on peapõrutus. Kui niimoodi korduvalt põrutada saada, ei tee see kellegi tervisele head,» rääkis Lindsberg.

Samuti on oht, et inimene võib korduvalt pead põrutades saada kroonilise traumaatilise entsefalopaatia (CTE), mis esineb ka näiteks poksijate, hokimängijate ja ameerika jalgpallurite seas. CTE võib muu hulgas põhjustada psüühikahäireid ja impulsikontrolli häireid. Ajuvigastused võivad põhjustada ka une- ja mäluprobleeme.

«Ma arvan, et see on kohutav. Ma ei saa aru, miks keegi peaks sellega tegelema. Kuidas saab kellelgi millegi sellise vastu kirg olla,» jäi neuroloogile arusaamatuks.

Kui inimest niimoodi lüüa, on oht ka arterite purunemiseks. «Ajju läheb neli arterit ning seda tüüpi keeravad vigasused tekitavad ohtu arteri rebenemiseks. Rebenenud arter võib põhjustada insuldi,» rääkis arst.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles