Ukraina survestab jätkama Venemaa sportlaste tõrjumist

Priit Pullerits
, vanemtoimetaja
Copy
Ukraina lipp.
Ukraina lipp. Foto: ZUMAPRESS.com/scanpix

Ukraina noorsoo- ja spordiminister Vadõm Huttsait esitas Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) presidendile Thomas Bachile palve, et ROK ei tühistaks neid piiranguid, mis takistavad Venemaa sportlastel praeguse seisuga osalemast järgmise aasta Pariisi suveolümpiamängudel.

Huttsait tõi kõnes sakslase Bachiga oma palve põhjenduseks tõsiasja, et paljud Venemaa sportlased on seotud Vene armeega, mis peab juba ligi aasta sõda Ukraina vastu, tappes Ukraina inimesi ja purustades riigi elutähtsat taristut, vahendab rahvusvahelisi spordiprotsesse kajastav veebikeskkond Inside The Games.

Venemaa olümpiakomitee president Stanislav Pozdnjakov, kellega koos tuli Huttsait 1992. aastal Barcelonas NSV Liidu lagunemise järel loodud ühendvõistkonna koosseisus espadroni olümpiavõitjaks, utsitas eelmisel aastal Venemaa sportlasi minema Ukrainasse sõdima. Ta nimetas seal võitlemist Vene sportlastele suureks auks.

Bachi ja Huttsaidi kõnest said osa ka mitmete rahvuslike olümpiakomiteede juhid, keda Ukraina spordijuht palus toetada Venemaa ja Valgevene sportlaste tõrjumisel Pariisi olümpialt, lisas portaal.

Inside The Games kirjutab, et Bach on lubanud, et Venemaa ja Valgevene sportlased ei saa võistelda oma riigi lipu all, kuni kestab sõda Ukrainas, kuid on ka korduvalt maininud, et nende riikide sportlasi ei peaks karistama nende kodumaa valitsuse tegude pärast.

Huttsait on rõhutanud, et seni kui jätkub Venemaa ja Valgevene korraldatav genotsiid Ukraina rahva vastu, ei tohiks nende kahe riigi sportlased esineda rahvusvahelistel võistlustel mingil moel, sh neutraalsetena.

Inside The Gamesi andmeil on Huttsait saanud oma positsioonile Venemaa ja Valgevene sportlaste osas tuge mullu suvel USA olümpiakomitee uueks presidendiks valitud Gene Sykesilt, suure investeerimispanga Goldman Sachs endiselt juhilt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles