Venemaa sportlased rikkusid aasta jooksul dopingureegleid sadu kordi

Postimees Sport
Copy
Dopingulabor. Foto on illustratiivne.
Dopingulabor. Foto on illustratiivne. Foto: Reuters/ScanPix

Venemaa antidopinguagentuur (Rusada) teatas, et riigi sportlased rikkusid eelmisel aastal dopingureegleid 375 korral.

Tegelikkuses ei kajasta see arv dopinguga vahele jäänud sportlasi, vaid puudutab dopinguteste vahele jätnud sportlasi. Kui sportlane jätab kolm testi vahele, määratakse talle võistluskeeld. Sellises olukorras on praegu neli Venemaa sportlast.

Maailma antidopinguagentuuri (Wada) reeglite kohaselt peavad testimisvalikusse kuuluvad sportlased teatama jälgimissüsteemis Adams oma asukohast. Wada 2015. aastal avaldatud uuring paljastas Venemaa spordi süstemaatilise dopinguprobleemi, mille keskmes oli testitulemustega manipuleerimine Rusadas.

Karistuseks pettuse ja korruptsiooni eest kaotas Rusada oma õigused kolmeks aastaks, kuid sai need tagasi 2018. aastal pärast seda, kui nõustus kõik oma andmed Wadale üle andma. Dopinguskandaali tulemusel kaotasid Venemaa sportlased õiguse võistelda paljudel võistlustel oma riigi lipu all.

Praegu on Venemaa sportlastel vähem kui aasta tagasi Ukrainas alanud agressioonisõja tõttu paljudel spordialadel rahvusvaheliste võistluste keeld. Rahvusvaheline olümpiakomitee (ROK) aga vihjas kolmapäeval, et venelaste naasmine neutraalsete sportlastena võib teatud tingimustel olla võimalik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles