Eesti üks paremaid naismotosportlasi unistab EM- ja MM-sarjas kuldsest duublist

Karl Mihkel Eller
Copy
Jasmiin Üpraus (keskel) tahab tänavu võita MM- ja EM-tiitlid.
Jasmiin Üpraus (keskel) tahab tänavu võita MM- ja EM-tiitlid. Foto: Simon Palfrader

Mullu jetispordi klassis GP1 maailmameistriks tulnud 22-aastane Jasmiin Üpraus keskendub uuel hooajal ajaloolise MM-tiitli kaitsmisele, alustades treeninghooaega päikeselises Portugalis.

Üpraus veetis aasta esimese kuu Lissabonis, lõpetades oma ülikooli vahetussemestrit ja treenides välistreeninguks soodsates tingimustes. Nüüd, kodumaal tagasi olles, keskendutakse võistlusmasinate ehitusele ja ettevalmistusele, et võimalikult kiiresti vette saada ja masinate seadistused paika panna.

Jasmiin Üpraus.
Jasmiin Üpraus. Foto: Simon Palfrader

Aastal 2022 võitis Üpraus esimese eestlasena MM-tiitli GP1 kategooria klassis (Ski Ladies GP1), mille võimsusastet ja mõjukust võib võrrelda F1-autoga. Sellel aasta on unistuseks kuldne duubel nii EM- kui ka MM-sarjas!

Möödunud aastal 11 esimest kohta 15-st EM ja MM tiitlivõistluste sõidust võitnud pärnakas võttis peale edukat hooaega hoo maha ja keskendus oma ülikooli õpingutele Portugalis. «Ma armastan õppimist ja proovilepanekut ning tehes seda uues keskkonnas, uute inimestega ning peaaegu pool aastat kodust eemal - oli täpselt see, mida ma vajasin.

Sealne aeg andis võimaluse tagasi vaadata meie viis aasta tehtud tööle, mis tõi meile kauaoodatud kuldmedali! Lisaks sain ma elada natukene tudengielu, keskenduda üldfüüsilisele ja energiat koguda - Uus hooaeg tuleb kindlasti väljakutsuv!» ütles 2022. aasta jetisportlase tiitliga pärjatud Üpraus.

Tänavune MM-hooaeg on algamas maikuus ning EM-ile keskendutakse juunis ja juulis. Kokku on kalendrisse planeeritud viis MM- ja kaks EM-etappi, nendele lisaks võistleb Üpraus Eesti ja Prantsusmaa meistrivõistlustel ning muudes rahvusvahelistes sarjades.

Aga mida üldse endas kujutab tipptasemel jetisport? Aluse ja põhja paneb muidugi efektiivne meeskonnatöö ning sõitja füüsiline vorm ja lihvitud sõiduoskused. Järgmiseks sammuks on logistilised lahendused ning üle maailma võistlustele kohalejõudmine.

Tiitlivõistlustlused koosnevad ajasõidust, mis määrab stardijärjekorra esimeseks võistlussõiduks, kokku on neid kolm. Nendest võidetud punktide summa põhjal selgitatakse välja etapivõitja. Tegu küll individuaal spordialaga, kuid edukaks esinemiseks on tugev meeskond hädavajalik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles