Ukraina kavatseb venelaste osavõtul Pariisi olümpiamänge boikoteerida

Karl-Joosep Küngas
Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi. Foto: Imago/AP/Images

Ukraina pöördus Rahvusvahelise Olümpiakomitee poole teatega, et nad kavatsevad suurimat spordipidu boikoteerida, kui seal võistlevad Venemaa ja Valgevene sportlased. Seda isegi juhul, kui viimasena mainitud sportlased võistlevad neutraalsena.

«Kui meid ei kuulata, siis ei välista võimalust, et loobume olümpiamängudel võistlemisest ning kavatseme Pariisi mänge boikoteerida,» teatas Ukraina spordiminister Vadõm Huttsait.

Huttsait on varem rõhutanud, et kuni jätkub Venemaa ja Valgevene korraldatav genotsiid Ukraina rahva vastu, ei tohiks nende kahe riigi sportlased esineda rahvusvahelistel võistlustel mingil moel, sh neutraalsena.

ROK seevastu võtab Ukraina öeldut väga rahulikult ning pole mingit paanikat tekitanud. Nende sõnul pole boikoteerimine õige otsus. «Ähvardada olümpiamänge boikoteerida, mida Ukraina olümpiakomitee praegu kaalub, on olümpialiikumisega vastuolus. Ajalugu on näidanud, et boikoteerimised pole oma poliitilisi eesmärke saavutanud ning on teinud karuteene ainult oma sportlastele,» seisis ROKi teadaandes.

Möödunud nädalal kritiseeris Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi Rahvusvahelise Olümpiakomitee presidenti Thomas Bachi, et too pooldab agressorriikide sportlaste rahvusvahelisse spordiellu naasmist.

«Kõik Venemaa sportlaste neutraalsed lipud on määritud verega. ROKi presidendi sõnavõttude üle saab olla vaid pettunud. Olen temaga korduvalt rääkinud, aga pole kordagi kuulnud, kuidas ta kavatseb sporti sõjapropaganda eest kaitsta, kui Venemaa sportlased naasevad rahvusvahelistele võistlustele,» vahendas sport24.ua Zelenskõi sõnu.

Ta kinnitas, et Ukraina teeb kõik endast oleneva, et Venemaa sportlasi ei lastaks rahvusvahelistele võistlustele, mille hulka kuulub ka Pariisi olümpia.

«Ukraina sportlased on sunnitud kaitsma oma lähedasi ja meie vabadust Venemaa agressiooni eest. Venemaa rünnakud on võtnud sadade ja sadade Ukraina meeste ja naiste elusid, kes võinuks oma talendiga spordimaailma rikastada. Ma kutsun härra Bachi Bahmutisse, et ta saaks oma silmaga näha, et neutraalsust ei eksisteeri,» lisas Ukraina president.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles