KOLUMN ⟩ Jaanus Kriisk: sport aitab elus edukamalt hakkama saada!

Jaanus Kriisk
, kolumnist
Copy
Olümpialt kaks medalit võitnud vennad Tõnisted on edukad nii spordis kui ka ettevõtluses.
Olümpialt kaks medalit võitnud vennad Tõnisted on edukad nii spordis kui ka ettevõtluses. Foto: Riina Ramst

Edu saavutamiseks on ajaloost võtta erinevaid ütlemisi, tuhandeid raamatuid ning tohutult koolitusi ja koolitajaid. Aga kõiki neid ühendab üks: tagantjärele tarkus. Ning tehes täpselt nii ebaõnnestud suure tõenäosusega, sest edu on kordumatu ning igal edul on oma aeg, koht ja tingimused, mis olid just sel hetkel õnneliku juhusena kaasas, kirjutab Jaanus Kriisk (Isamaa).

Aga eduelamust on võimalik endale lähemale tuua, kui sinu isikuomadused on vastavalt ettevalmistatud. Selleks on vaja iseloomu, mis talub rasket tööd, püsivust, pikki tööpäevi, kus kõik seitse nädalapäeva on ühesugused, ebaõnnestumistega toimetulemist, ohverdusi nii sinult kui ka lähedastelt, kõrget enesedistsipliini, kriitikatalumise võimet, kahtlustega võitlemist ja riskide võtmist.

Kus on see samamoodi esindatud? Loomulikult spordis! Kui tahad saada eduelamusest tõenäolisemalt osa, siis tegele noorena spordiga. Eesti majandusajaleht Äripäev reastab iga-aastaselt meie jõukaid rikaste TOPi. Sealt lähtub, et paljud 1990. aastatel alustanud ettevõtjad on noorena kõvasti sporti teinud. Äripäeva peatoimetaja asetäitja Aivar Hundimägi leiab, et just sport on andnud meie edukatele ettevõtjatele võidutahet ja soovi jõuda kõrgemale tasemele.

Minu üks treeneritest, legendaarne kümnevõistluseprofessor Fred Kudu, armastas ikka toonitada, et sport on unikaalne vahend noorel inimesel iseennast tundma õppida. Sport annab võimaluse ennast proovile panna ja pingutada, pingutada mõnikord üle oma võimete. Muidu läbib inimene kogu elu poole jõuga ega tea, et tema võimed lubaks palju enamat. Sport on universaalne vahend edualuste paikapanemiseks!

Tänasel päeval on järjest raskem tulla turule mõne uue ja kohe läbilööva ideega, sest konkurents on väga jõuline ning Eesti maksusüsteem nõuab väga suurt algkapitali. Selles olukorras on parim võimalus edukaks eluteeks tihti ainult omada head ametit, olla oma ala tugev asjatundja. Selleks aga on vaja hästi ja palju õppida, pidevalt ennast täiendada ning areneda koos selle valdkonna parematega.

Aga siin on vajalikud samad eelmainitud isikuomadused, lisaks stressitalumise võime. Kui sul on hea füüsilise ja vaimse vastupidavuse võime, siis 21. sajandi kutsehaigus number üks – stress – ei tule nii kiiresti ligi.

Jah, on võimalus, arvatakse kuskil 1: 180 miljoni vastu, et võid võita loto peavõidu, abielluda miljonäri lapsega, mõtled välja rakenduse, mille vastu tunneb huvi mõni maailma suurkorporatsioon ja ostab selle sadade miljonitega ära ja veel mõned õnnelikud juhused, aga neile lootma jäädes on enamused siiski just stressi langenud ning otsinud abi ja kurtnud elu ebaõigluse üle.

Olla õnnetu on muidugi üks inimõigustest, aga parem on käised üleskäärida ja tublide meremeeste kombel nina vastu lainet pöörata ning sõuda, sõuda ja sõuda. Iga vastupanu raugeb kunagi ja esimesed väiksed edud ei jää tulemata. Need annavad jõudu edasi minna ja ennast veel tugevamas konkurentsis proovile panna.

Kukkumine ehk ebaõnnestumine on elu tavaline osa, aga püstitõusmine ja edasiminemine on elu ise. Ja pole eriti vaja neid teiste edulugusid iseendale raamiks ega piiriks seada, sest nagu armastas öelda Oscar Wilde: «Ole sina ise, sest kõik teised on juba olemas!»

Nii et arenda esmalt spordi kaudu õiged isikuomadused ja küll edu su leiab!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles