Zelenskõi: venelasi ei tohi kaitsta neutraalsuse ega valge lipuga

Toimetas Ville Arike
Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi. Foto: HANDOUT/Scanpix

Reedel kohtusid 36 riigi esindajad videosilla teel, arutamaks Venemaa ja Valgevene sportlaste teemat seoses järgmise aasta Pariisi olümpiamängudega. Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi rõhutas, et venelasi ei saa katta neutraalsuse loori või valge lipuga.

Kohtumise algatas Suurbritannia spordiminister Lucy Frazer, mõne päeva jooksul vormistatakse ametlik avaldus. Kohtumise ajendiks oli Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) hiljutine avaldus, millega avati osale Venemaa ja Valgevene sportlastele võimalus osaleda neutraalsena olümpiamängudel.

Kohtumisel video vahendusel osalenud Zelenskõi rõhutas, et ajal, mil Venemaa tapab ja terroriseerib ukrainlasi, ei tohi terroristliku riigi esindajatel olla kohta spordivõistlustel, sealhulgas olümpiamängudel.

«Seda ei tohi kaitsta ka neutraalsuse loori või valge lipuga, sest Venemaa on praegu riik, mis uputab kõik verre – isegi valge lipu. Seda tuleb tunnistada. Ning seda tuleb tunnistada eriti Rahvusvahelise Olümpiakomitee tasandil,» vahendas Zelenskõi räägitut BBC.

Kohtumisel osales hulk ministreid. Esindatud olid näiteks USA, Kanada, Saksamaa, Prantsusmaa, Poola.

Zelenskõi rõhutas, et pärast Venemaa agressiooni algust on ligi aasta jooksul saanud surma 228 Ukraina sportlast ja treenerit. «Kui tapmine ja pommitamine oleks olümpiaala, siis te teate, milline riik saaks esikoha,» tegi Ukraina president tabava võrdluse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles