ROKi kuuluv Prantsusmaa spordiäss soovib venelasi ja valgevenelasi olümpiale (5)

Toimetas Ville Arike
Copy
Martin Fourcade 2020. aasta kevadel, oma viimasel hooajal sportlasena.
Martin Fourcade 2020. aasta kevadel, oma viimasel hooajal sportlasena. Foto: Kimmo Brandt/Epa/Scanpix

Prantsusmaa laskesuusaäss, veel mõne aasta eest maailma valitsenud Martin Fourcade tegi vastuolulise avalduse, sest ühest küljest teatas, et ta on täiesti vastu Ukraina sõjale, teisalt aga ootab Venemaa ja Valgevene sportlasi oma kodumaal peetavatele olümpiamängudele – ehk järgmisel aastal Pariisi.

Tema avalduse konteksti asetamiseks tuleks kohe märkida, et eelmisel aastal valiti Fourcade nii Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) kui ka paraolümpiakomitee sportlaskomisjoni, ühtlasi on ta Pariisi mängude korralduskomitee sportlaskomisjoni president.

Saksamaal Oberhofis peetaval MMil võttis Fourcade'il nööbist kinni Norra rahvusringhääling NRK. Tollele 34-aastane prantslane, kes tõmbas sportlaskarjäärile joone alla kolm aastat tagasi, südant puistaski.

«On palju neid, kes mõistavad, ja palju, kes ei mõista. Ma ei ütle, et minu tõde on ainus ja teistest üle, kuid inimesena on mul oma seisukoht. Täna tunnen, et on sobiv aeg sellest rääkida,» alustas Fourcade.

NRK märkis, et algselt kokku lepitud kümneminutiline intervjuu venis sujuvalt poolele tunnile.

«Sportlaste esindajana ja endise sportlasena leian, et tuleb kaaluda Venemaa ja Valgevene sportlaste lubamist võistlustele. Mind on ROKi valitud sportlaste kaitsmiseks. Jah, nad on venelased ja valgevenelased, kuid nad on ikkagi sportlased. Arvan, et neid tuleks juba seetõttu kaitsta.

Rõhutan, et sõda on kohutav, toetan täielikult Ukrainat Ükski osa minust ei mõista Venemaa tegutsemist. Võitlesin oma karjääri ajal dopinguküsimustes Venemaa vastu, sain 2014. aastal, mil toimus Sotši taliolümpia, tapmisähvardusi. Olin üks vähestest, kes võttis ses küsimuses avaliku seisukoha Keegi ei saa mind süüdistada venemeelsuses.

Sportlasele on keeruline olukord, kui ta peab valima, kellega nad peaks või ei peaks koos võistlema. Saame spordiareenil kokku tulla ja maailmale näidata, et võime spordi väärtuste abil üksteist nii armastada kui ka üksteise vastu võistelda.»

Pariisi linnapea Anne Hidalgo ütles mõne päeva eest, et ei taha näha Venemaa sportlasi oma linnas peetavatel olümpiamängudel.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles