Tomingas ületas pika puuga Eesti aegade parima tulemuse MMil (3)

Karl-Joosep Küngas
Copy
Tuuli Tomingas
Tuuli Tomingas Foto: Tairo Lutter

Laskesuusataja Tuuli Tomingas tegi täna Saksamaal Oberhofis Eesti spordiajalugu.

Tomingas sõitis Oberhofis naiste 15 km tavadistantsil välja kuuenda koha. See tähendas, et eestlanna sai osaleda lilletseremoonial, kuhu kutsutakse võistluse kuus parimat sportlast. MMide ajaloos pole ükski Eesti lipu all võistelnud sportlane varem individuaalselt esikuuikusse jõudnud.

Taasiseseisvunud Eestis hoidis varem MMide parimat individuaalset tulemust Eveli Saue. MK-sarjas mitmel korral esikümnesse tõusnud Saue saavutas karjääri parima tulemuse MMil 2011. aastal, kui lõpetas Venemaal Hantõ-Mansiiskis peetud tiitlivõistluse tavadistantsi 12. kohaga.

Naistest on MMil end 20 parema sekka võidelnud ka Kadri Lehtla ja Jelena Všivtseva. Všivtseva suutis sprindis sõita välja 14. koha 1993. aastal Bulgaarias Borovetsis. Lehtla MMi parim tulemus tuli 2008. aasta MMil Rootsis Östersundis, kui ta lõpetas naiste sprindivõistluse 20. kohaga.

Meeste konkurentsis on parimaks jäänud Roland Lessingu ja Urmas Kaldvee sõidud. Lessing sõitis 2015. aasta MMil Soomes Kontiolahtis välja 20 km tavadistantsi 15. koha ning samal positsioonil lõpetas Kaldvee 1993. aasta sprindivõistluse. Indrek Tobrelutsu parimaks jäi 2000. aastal Oslos saavutatud 17. koht sprindidistantsil.

Siiski tuleb mainida, et Eesti sportlased on MMil ka poodiumil käinud ja selle kõige kõrgemal astmel. Kaija Parve krooniti individuaalselt kahekordseks maailmameistriks ning lisaks leiab tema auhinnakapist kaks individuaalset hõbedat. NSV Liidu koondisega võitis ta viis MM-tiitlit.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles