Maailmameistri jõuline avaldus venelasi olümpiale ootavale ROKi presidendile: mäletame kõik, mis järgnes Berliini olümpiamängudele

Karl-Joosep Küngas
Copy
ROKi president Thomas Bach.
ROKi president Thomas Bach. Foto: Fabrice Coffrini

Maailmas on tekkinud väga palju sporditegelasi, kellele käib vastukarva Rahvusvahelise Olümpiakomitee presidendi Thomas Bachi sõnavõtt, kus ta teatas, et näeb Venemaa sportlasi Pariisi olümpiamängudel osalemas. Oma meelsust näitas ka Ukraina endine kergejõustikutäht Olga Saladuhha.

Endise kolmikhüppe maailmameistri hinnangul tuleks ROKi presidendil suunata esmalt pilk ajalukku, kui lubab taas nii Venemaa kui ka Valgevene sportlasi tagasi olümpiamängudele. Ta tõmbas paralleele praeguse olukorra ja Teise maailmasõjaga.

«Mäletame, mis juhtus pärast Berliini olümpiamänge 1936. aastal. Pärast Teist maailmasõda ei lubatud Saksamaal olümpiamängudel osaleda (Saksamaad ei oodatud 1948. aasta olümpiamängudele - toim.), kuna maailmal oli keeruline teisiti kurjusega teisiti käituda. Näeme praegu sama kurjust siin Ukrainas,» lausus Saladuhha.

Ukraina spordilegend mõistab Bachi loogikat, et sportlase rahvus ei tohiks olla takistuseks võistlemise, ent ta ei nõustu sellega agressorriigi osas. «Sajad Venemaa profisportlased on avaldanud enda toetust Venemaa rünnakutele Ukrainas. Samas pole neid, kes oleksid avalikult selle vastu,» lisas Saladuhha ning tõdes, et Ukrainas on sõja tõttu elu kaotanud 220 sportlast ja treenerit.

«Kas sellises olukorras oleks aus lasta Venemaa sportlastel võistelda isegi neutraalse lipu all?» tõstatas ukrainlanna küsimuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles