Fantastiline Prantsusmaa jättis Bø MMi kuuenda kullata

Henry Lääne
, Sporditoimetuse juht
Copy
Prantsusmaa ankrumees Quentin Fillon Maillet.
Prantsusmaa ankrumees Quentin Fillon Maillet. Foto: Lisa Leutner/Reuters/Scanpix

Laskesuusatamise MMil on täna teatesõitude päev. Meeste 4 x 7,5 km võistluse võitis Prantsusmaa. Hõbe kuulus Norrale, pronks Rootsile.

Avavahetus:

Suurfavoriidina starti läinud Norra ridades oli lasketiirus raskustes Vetle Sjåstad Christiansen, kes oli suusarajal kiire, aga tiirus aeglane ning pidi kasutama viit varupadrunit. 

Avavahetuse lõpetas esimesena Prantsusmaa, kellele Tšehhi kaotas kolm ja Šveits neli sekundit. Christiansen tõi Norra vahetusse 12. kohal, kaotust liidrile oli 59,2 sekundit. Tema järel tuli Eesti avavahetuse sõitja Rene Zahkna, kes kasutas ühte varupadrunit ning oli Prantsusmaa esindajast Antonin Guigonnat'st maas 1.05,1.

Teine vahetus:

Kõige põnevamad sündmused toimusid püstitiirus, kus valitsesid väga riukalikud tuuleolud. Šveitis esindaja Jeremy Finello eksis kaheksast lasust suisa seitsmel ehk pidi minema neljale trahviringile. Tarjei Bø tegi neli möödalasku ehk pidi minema ühele trahviringile.

Tšehhi teise vahetuse sõitja Tomáš Mikyska ja tema Prantsusmaa kolleeg Fabien Claude said aga tiirus väga hästi hakkama ning läksid suusarajale uhkes üksinduses. Mikyska tõi Tšehhid esimesena vahetusse, aga Prantsusmaa kaotas vaid 1,4 sekundit.

Hea püstitiiru tegi Martin Ponsiluoma, tänu kellele tõusis Rootsi medalimängu. Nad kaotasid vahetust üle andes Tšehhile kolmandana 56,6 sekundit. Bø oli viies, kaotades liidrile 1.09,9.

Eesti teise vahetuse sõitjal Kristo Siimer tegi püstitiirus neli eksimust ehk pidi minema ühele trahviringile. Vahetust üle andes oli Eesti 13., kaotust Tšehhile 2.40,7.

Kõrgest mängust langesid Saksamaa ja Šveits, kes käisid püstitiiru tõttu mitmel trahviringil.

Kolmas vahetus:

Tšehhide Jakub Štvrtecký ja Prantsusmaa Emilien Jacquelin ei vääratanud lamadestiirus. Eksimusi ei tulnud ka norralasel Sturla Holm Lægreidil, kes tõstis viikingite järeltulijad kolmandaks. Tiirust lahkudes jäi ta Jacquelinile alla 59,8 sekundit.

Raido Ränkel läks ühele trahviringile ja Eesti langes 16. kohale.

Suusarajal sõitis Jacquelin Štvrteckýl eest ära, kuid püstitiirus eksis Gallia kukk neli korda ja läks ühele trahviringile. Hõlbus polnud ka Štvrteckýl, kes kasutas kahte varupadrunit. Jacquelini suusakiirus oli aga nõnda hea, et tiirust lahkudes edestas Prantsusmaa Tšehhit 7,1 sekundit.

Lihtne polnud ka Lægreidil, kes pidi samuti minema ühele trahviringile. Norralase raske seisu kasutas ära Rootsi esindaja Jesper Nelin, kes kasutas oma vahetuse jooksul kahte varupadrunit ning kaotas tiirust lahkudes Jacquelinile 46,7 sekundit. Norra jäi Prantsusmaast maha 57,9 sekundit.

Ränkelil läks püstitiir aia taha, sest ta pidi minema kahele trahviringile.

Viimasel suusaringil oli Štvrtecký võimas, minnes Jacquelinist mööda. Enne viimast vahetust oli Tšehhi edu Prantsusmaa ees 10,9 sekundit. Norra kaotas 49,5 ja Rootsi 50 sekundit.

Ränkel andis vahetuse üle 18. kohal. Tšehhist jäädi maha 4.47,1.

Neljas vahetus:

Prantsusmaa ankrumees Quentin Fillon Maillet püüdis tšehhide Jonáš Marečeki enne esimest tiiru kinni. Paarkümmend sekundit lähemale tulid ka Norra Johannes Thingnes Bø ja Rootsi Sebastian Samuelsson.

Lamadestiirus olid tuuleolud taas keerulised. Fillon Maillet pääses ühe varupadruniga, aga Mareček viis Tšehhid suisa kahele trahviringile. Bø ja Samuelsson pidid kasutama kolme varupadrunit ning suusarajale naastes kaotas Norra liidrile 52, Rootsi 57,8 ja Tšehhi 58,2 sekundit.

Eesti ankrumees Robert Heldna lasi lamadestiirus viiest viis ja tõstis Eesti 17. kohale.

Teisel suusaringil ei andnud tänavuselt MMilt oma kuuendat kulda jahtinud Bø Samuelssonile võimalust ja rootslane raputas oma kandadelt Marečeki. 

Püstitiirus andis Fillon Maillet turmtuld ega eksinud ning läks uhkes üksinduses viimasele ringile. Bø lasi samuti viiest viis ning kaotas prantslasele rajale minnes 32,9 sekundit. Ühte varupadrunit kasutanud Samuelsson kaotas Prantsusmaale 1.14 ning pronksiohjad olid väga kindlalt Rootsi käes.

Heldna kasutas püstitiirus ühte varupadrunit ja tõstis Eesti 15. positsioonile.

Viimasel suusaringil imet ei juhtunud. Fillon Maillet tõi Prantsusmaa (üks trahviring ja üheksa varupadrunit) esimesena finišisse, Gallia kukkedele järgnesid Norra (2+14) ja Rootsi (1+13). Pikalt medalimängus olnud Tšehhi (2+10) jäi neljandaks.

Ilusa vahetuse teinud ankrumees Heldna tõi Eesti (4+13) üle finišijoone 15. kohal. Kaotust võitjale kogunes 7.02,1.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles