34 riiki nõuab ROKilt Vene sportlaste naasmise kohta selgitusi, nende seas ka Eesti

Christopher Krutto
Copy
Venemaa olümpiasportlased Tokyo mängude avatseremoonial.
Venemaa olümpiasportlased Tokyo mängude avatseremoonial. Foto: Phil Noble/Reuters/Scanpix

34 riiki andis esmaspäeval välja ühispöördumise rahvusvahelise olümpiakomitee (ROK) poole, et nõuda selgitusi selle kohta, kuidas organisatsioon defineerib Venemaa ja Valgevene sportlaste neutraalsust.

Pöördumises meenutatakse, et ROK soovitas möödunud aasta 28. veebruaril eemaldada kõik Venemaa ja Valgevene sportlased rahvusvahelistelt spordivõistlustelt, sest paljudel Ukraina sportlastel seda võimalust sõja tõttu enam ei olnud.

«Pärast seda on olukord Ukrainas ainult hullemaks läinud,» tõdeti avalduses ning rõhutati, et kuna Venemaa agressioonisõjas muutusi olnud ei ole, siis ei ole ka põhjusi, miks Venemaa ja Valgevene sportlastele määratud sanktsioone peaks leevendama.

Küsimärgi alla pandi ka see, kuidas ROK tagab sportlaste neutraalsuse, sest nii Venemaal kui ka Valgevenes on sport ja poliitika tihedalt põimunud ja Venemaa sportlastel on tihtipeale sidemeid ka riigi relvajõududega.

«Kuni neid põhimõttelisi probleeme, selguse puudumist ja detailse ning töötavat neutraalsuse mudelit pole selgitatud, siis me ei nõustu, et Venemaa ja Valgevene sportlased peaksid võistlustele naasma,» seisis avalduses.

Pöördumises rõhutati, et kuna ROK pole lõplikke otsuseid teinud, siis soovitakse ühendusel oma ettepanekute osas ümber mõelda.

Avaldusele on alla kirjutanud Austria, Belgia, Kanada, Horvaatia, Küpros, Tšehhi, Taani, Eesti, Soome, Prantsusmaa, Saksamaa, Kreeka, Island, Iirimaa, Itaalia, Jaapan, Lõuna-Korea, Läti, Liechtenstein, Leedu, Luksemburg, Malta, Holland, Uus-Meremaa, Norra, Poola, Portugal, Rumeenia, Slovakkia, Sloveenia, Hispaania, Rootsi, Ühendkuningriik ja USA.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles