WADA nõuab kohtu kaudu Venemaa poolt õigeks mõistetud Valijevale nelja-aastast võistluskeeldu (1)

Karl-Joosep Küngas
Copy
Kamila Valijeva.
Kamila Valijeva. Foto: HOW HWEE YOUNG

Maailma antidopingu agentuur (WADA) on alustanud spordiarbitraažis (CAS) kohtuteed Venemaa iluuisutaja Kamila Valijeva vastu.

Valijeva dopinguskandaal sai alguse Pekingi olümpiamängude ajal, kui avalikustati tema 2021. aastal antud positiivne dopinguproov. Rootsis töötav labor leidis tema Venemaa meistrivõistlustel antud proovist keelatud aine trimetatsidiini jälgi. Sportlase kaitsja selgitas, et aine sattus Valijeva kehasse, kuna jõi vett samast klaasist kui tema südameravimit kasutav vanaisa.

Pärast olümpiamänge uuris seda juhtumit Venemaa antidopingu agentuur (RUSADA). Viimane teatas, et sportlane tunnistati õigeks, kuna nad ei tuvastanud Valijeva käitumises mingeid vigu. Selline otsus ei meeldinud kaugelt WADA-le, kellele ei tutvustatud ka uurimise täpsemaid andmeid.

WADA andis täna teada, et nõuab Valijevale nelja-aastast võistluskeeldu. Samuti nõutakse Valijeva tulemuste tühistamist Pekingi olümpiamängudel, kus tema saagiks jäi võistkondlik kuldmedal ning naiste üksiksõidu viies koht. Kui WADA saab oma tahtmise, siis tõuseks Eva-Lotta Kiibus positsiooni võrra kõrgemale, 19. kohale.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles