Suri arstidelt valediagnoosi saanud 20-aastane jalgpallur

Postimees Sport
Copy
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Madis Veltman

Perearst diagnoosis 20-aastasel Inglismaa jalgpalluril Luke Abrahamsil angiini, kuid tegelikult vaevas noormeest lihasööjabakter. Kui arstid oma eksimust taipasid, oli juba liiga hilja, et mehe elu päästa.

Northamptoni jalgpalliklubi FC Blisworth ridadesse kuulunud mängija kurtis jaanuari keskel perearstile, et tal on kurguvalu ja halb enesetunne. Arst määras talle antibiootikumikuuri.

Mõne päevaga Abrahamsi seisund halvenes ning peagi sattus ta haiglasse, kus tehti erakorraline operatsioon. Paraku ei kandnud arstide jõupingutused enam vilja, Abrahams suri 23. jaanuaril kõigest 20-aastasena.

Alles lahkamisel selgus, et Abrahamsil oli Lemierre’i sündroom, mis on väga harva esinev angiinijärgne tüsistus. Õigeaegse diagnoosi korral on suremus haigusesse 5–18 protsenti.

Noormehe vanemad nõuavad nüüd haiglalt selgitusi, kuidas algul diagnoosiga eksiti. «Ma ei oska öelda, kas ta oleks kindlasti praegu siin, kuid nad tegid oma tööd viletsalt ja panid valediagnoosi,» ütles Abrahamsi 60-aastane isa Richard kohalikule meediale antud kommentaaris.

Lemierre’i sündroom

Lemierre’i sündroom on harv, kuid eluohtlik septilise tromboflebiidi vorm. Haigestuvad enamasti noored, 14–25-aastased isikud, kellel on pea ja kaela piirkonna infektsioon (enamasti peritonsillaarne, parafarüngeaalne või retrofarüngeaalne abstsess) tüsistunud lähedal asuva veeni (sagedamini sisemise jugulaarveeni) tromboosiga. Infitseerunud trombist omakorda võivad vabaneda septilised embolid peamiselt kopsudesse ja liigestesse.

Allikas: Eesti Arst 2022; 101(5):315–319

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles