Jeremy Lin – tundmatust mehest tubliks tegijaks

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeremy Lini jaoks võib olla hooaeg läbi
Jeremy Lini jaoks võib olla hooaeg läbi Foto: SCANPIX

Korvpalliliigas NBA veebruaris tohutut furoori tekitanud New York Knicksi mängujuht Jeremy Lin on nüüdseks liigas kindlalt kanda kinnitanud.



4. veebruaril viskas korvpallisõpradele täiesti tundmatu Jeremy Lin mängus New Jersey Netsiga 21 punkti, andis seitse korvisöötu ning vedas seni peamiselt kaotanud meeskonna võidule. 10. veebruaril viskas sama mees mängus Los Angeles Lakersi ja Kobe Bryantiga koguni 38 punkti ja Knicks võitis taas. Sealt edasi vallutas korvpallimaailma nähtus nimega Linsanity (inglise keeles Lin+insanity ehk hullus) ja selle peategelane juhtis meeskonna seitsme järjestikuse võiduni.

Harvardi ülikooli lõpetanud Taiwani päritolu, ent USAs sündinud ja üles kasvanud Lin jäi 2010. aasta NBA draft’is valimata. Harvardis ei õppinud ta spordistipendiumiga, nagu see korvpalluritele kombeks. Enne Knicksis maandumist oli ta Golden State Warriorsi ja Houston Rocketsi nimekirjas, ent kumbki meeskond end Lin’iga pikemalt siduda ei soovinud ja mängujuht palgati New Yorki, kes saatis ta NBA-tütarliigasse. Seal veetis 23-aastane ja 191 cm pikkune mängumees siiski vaid kolm päeva, kuni vigastustest räsitud Knicks ta esindusmeeskonda tagasi ülendas.

Edukas esinemine tõi mehele NBA nädala parima mängija tiitli ja meedia kajastas iga tema liigutust. Isegi unistustemaal USAs kohtab sellist edulugu harva. Loo peategelane on ise seni madalat profiili hoidnud. «Mu elu muutus hetkega, ühtäkki tahtsid kõik minu ja mu perega rääkida. Oleme tagasihoidlikud inimesed ja sellist tähelepanu on raske taluda,» rääkis sügavalt usklik Lin pärast esimesi edukaid mänge.

Lin’i nii suur edu oli üllatuseks ka peatreener Mike D’Antonile. «Asjaolude kokkulangemisel sai ta oma võimaluse ja kasutas selle kohe ära,» rääkis D’Antoni. «Esimestes mängudes oli Jeremy küll suurepärane, ent ma ei julgenud uskuda, et ta suudabki stabiilselt sellel tasemel mängu näidata,» tunnistas peatreener.

Lin’i eduloost lõikavad kasu ka teised – tema särgid on nüüd liigas enim müüdud, sama käib kogu Knicksi meeskonna fänniatribuutika kohta. Telekanalid lisavad Knicksi mänge üha enam kavadesse ja reklaamitulu mitmekordistus. Spordirõivaste tootjal Nike’il on Lin’iga samuti suured plaanid. Suvel läheb mängija reklaamiturneele Hiinasse ja Taiwani. Pärast hiinlase Yao Mingi NBA-karjääri lõppu nähakse just Lin’is uut Aasia turu vallutajat.

Paljude arvates on Lin suure osa tähelepanust saanud tänu oma NBA mõistes eksootilisele päritolule. Nii arvab ka mustanahaline profipoksija Floyd Mayweather juunior. «Mustanahalised mängijad teevad samu asju iga päev, ent see ei leia kuskil kajastust,» avaldas Mayweather arvamust. «Jeremy Lin on hea mängija, kuid sellise tähelepanu võlgneb ta oma Aasia päritolule,» lisas ta. Kindlasti on siin tõetera sees, samasuguste statistiliste näitajatega on liigas teisigi korvpallureid, ent ära ei tohi unustada Lin’i esilekerkimise kiirust ja fakti, et meeskond tema eduloo najal võitis.

Lin’il pole suurepäraseid füüsilisi eeldusi – suurt kiirust ega meeletut hüppevõimet –, kuid ta on tark ja väga tugeva psüühikaga mängija. Suurimaks probleemiks on pallikaotused, mida ta teeb keskmiselt 3,59, ent seegi pole võrreldes teiste mängujuhtidega väga suur näitaja. Senises 27 mängus on Lin visanud keskmiselt 15 punkti, lisaks 2,9 lauapalli ja 6,3 korvisöötu. Võrreldes veebruariga on tema keskmine punktiarve märtsis küll väiksem (veebruaris 20,9, märtsis 16,4) ja meeskond on kaotanud kõik viis mängu, ent alla 14 punkti pole ta üheski kohtumises visanud. On selge, et oma  senise 800 000-dollarilise palga tuleval aastal ligi viie miljoni peale kergitav Lin sobib tasemelt igati NBAsse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles