BLOGI JA GALERII ⟩ Eesti võttis pidupäeval MM-valikmängus Sloveenia vastu magusa võidu! (1)

Postimees Sport
Copy

Eesti korvpallikoondis pidas vabariigi aastapäeval 2023. aasta MM-valiksarja kohtumise Unibet Arenal Sloveenia koondisega ning sai seal 79:78 võidu.

Eesti koondis alustas kohtumist suurepäraselt, kui avaveerand võideti 24:16. Eesti mängu tõi uut hingamist 20-aastane vahetusest sekkunud Hugo Toom, kelle tabavad kolmepunktivisked said esimesel perioodil määravaks.

Sloveenlaste mängupilt oli hüplikum, kuid teisel veerandil suutsid nad endid koguda ning neli minutit enne poolajapausi võideldi kätte viik 31:31. Tänud Kregor Hermeti lõpusireeni kolmepunktiviskele vähendas Eesti kaotusseisus poolajapausiks kolmele punktile – 37:40.

Teine poolaeg hakkas jälle positiivselt. Kätte võideldi pisike edu, kuid tundus, et ühel hetkel hakkas eestlasi kummitama teatud väsimus ning andis ka tunda, et 14-liikmelises koondises polnud ühtegi puhast keskmängijat. Sloveenide jaoks jäi meie korvialune vahel isegi liigagi vabaks.

Viimasel veerandil oli Eesti pidevalt tagaajaja ning alles minut enne mängu lõppu jõuti 73:73 viigini. Mängu viimased sekundid läksid väga põnevaks. Esmalt proovis Kristian Kullamäe kolmepunktilises kaotussesisus 75:78 kavaldada vabavisetel.

Ta viskas esimese sisse, teise meelega mööda, noppis lauapalli ja lükkas palli korvi. Paraku korv ei lugenud ning sloveenid jäid kahe punktiga ette. Sloveenia aga eksis audi sisse viskamisel ning õnnega pooleks sai palli jälle Eesti. Kohtumise lõpuni jäi siis 5,9 sekundit.

Kaks sekundit enne mängu lõppu tabas Kullamäe kaheksa meetri pealt võidukorvi, sloveenid sellele enam vastata ei jõudnud ning ühepunktiline võit oli tõsiasi.

Eesti parimaks kerkis 15 punkti visanud Toom, kes korjas lisaks ka neli lauapalli. Võidukorvi visanud Kullamäe arvele jäi 12 silma. Üleplatsimeheks kerkis 18 punktiga sloveen Gregor Glas. Teda toetas 13 silmaga Ziga Samar.

Enne mängu:

Kuigi Eesti meeskonnal pole enam edasipääsuvõimalust 2023. aasta augustis Filipiinidel, Jaapanis ja Indoneesias toimuvale MM-finaalturniirile, siis on valiksarjas mängida veel kaks kohtumist. Lisaks tänasele vastasseisule MMile koha kindlustanud Sloveeniaga kohtutakse esmaspäeval võõrsil Rootsiga, kes jääb esimesena MM-finaalturniiri ukse taha.

Meie koondisest on puudu väga mitmed põhimehed. Räsitud on tsentrite osakond: Maik-Kalev Kotsar mängib Vitoria Baskoniaga Euroliigat, klubi juurde jäi ka Hispaania esiliigas Gipuzkoas mängiv Rauno Nurger ning keset kooliaastat ei tule USA ülikoolist ära Henri Veesaar.

Eemale jäävad ka veel näiteks Kerr Kriisa, samuti Pürenee poolsaarel leiba teeniv Matthias Tass (Manresa) jääb eemale seljamure tõttu. Eesliinist puudub sõrmevigastuse tõttu ka koondise kapten Siim-Sander Vene.

Lisaks jäävad esialgselt avaldatud nimekirjast eemale ka Siim-Markus Post ja Rain Veideman. Kahe pikema positsiooni kohad peavad ära täitma Kaspar Treier, Kristjan Kitsing, Kregor Hermet, Mihkel Kirves ja Taavi Jurkatamm.

Eesti koondise peatreener Jukka Toijala möönis, et vigastuste tõttu on saanud enim haavata pikkade osakond ning Eesti koondise keskmine vanus (23,4 aastat) on läinud veelgi väiksemaks. «Võtame väljakutse vastu ning see pakub mõnele mängijale taas võimaluse ennast näidata.

Tagamängijate osas on sarnane valik nagu eelmine kord. Mängujuhi osas vaatame [Kristian] Kullamäe, [Märt] Rosenthali ning [Kasper] Suuroru poole. Kui räägime Veidemani positsioonist, siis eelmine kord oli meil sarnane valik ning Rainiga ma seda ka rääkisin, et sel korral saavad taas võimaluse [Joonas] Riismaa, Jurkatamm, [Robert] Valge ja [Leemet] Böckler. Eks need valikud on alati keerulised ja sel korral otsustasime nii, aga uksed ei ole kindlasti kellegi jaoks suletud,» selgitas Toijala eelmisel nädalal mängijate valikut basket.ee’le.

Mis puudutab vastaseid, siis ka nemad ei saa kasutada oma tavapäraseid põhimehi. Lisaks NBA ja Euroliiga meestele on peatreener Aleksandar Sekulići nimekirjas puudu ka Edo Murić, Zoran Dragić, Jaka Blažič ja Jordan Morgan. Sarnaselt Eestile on ka nemad võrdlemisi noore koosseisuga - kesmine vanus sarnaselt 23,4 aastat.

«Olenemata sellest, et oleme juba MM-ile kvalifitseerunud, tahame viimased kaks kohtumist mängida oma võimete piires. Koguneme üsna kirevas rivistuses. Meil jäävad mõned võtmemängijad puudu, kuid teisest küljest on see hea võimalus teistele mängijatele end koondisemängus näidata,» ütles Sekulić Sloveenia korvpalliliidu kodulehele.

Eesti koondise koosseis

Kristian Kullamäe (23a) - tagamängija (194 cm), Lietkabelis, Leedu

Märt Rosenthal (23a) - tagamängija (192 cm), Tartu Ülikool Maks & Moorits

Kasper Suurorg (20a) - tagamängija (200 cm), Badalona Joventut, Hispaania

Joonas Riismaa (20a) - ääremängija (199 cm), Brindisi Happy Casa, Itaalia

Robert Valge (25a) - tagamängija (192 cm), Pärnu Sadam

Mikk Jurkatamm (22a) - tagamängija (196 cm), Treviso Basket, Itaalia

Leemet Böckler (21a) - ääremängija (198 cm), Tartu Ülikool Maks & Moorits

Hugo Toom (20a) - ääremängija (200 cm), BC Kalev/Cramo

Artur Konontšuk (22a) - ääremängija (200 cm), BC Kalev/Cramo

Kaspar Treier (23a) - ääremängija (204 cm), Sassari Dinamo, Itaalia

Kregor Hermet (25a) - ääremängija (205 cm), BC Kalev/Cramo

Kristjan Kitsing (32a) - ääremängija (205 cm), BC Kalev/Cramo

Taavi Jurkatamm (25a) - ääremängija (204 cm), BC Kalev/Cramo

Mihkel Kirves (26a) - ääremängija (200 cm), Pärnu Sadam

Sloveenia koondise koosseis

Saša Ciani (19a) - keskmängija (209 cm), Cedevita Junior, Horvaatia

Jakob Čebašek (31a) - ääremängija (200 cm), Constanta, Rumeenia

Gregor Glas (21a) - tagamängija (190 cm), Mornar Bar, Monenegro

Robert Jurković (20a) - ääremängija (204 cm), Krka, Sloveenia

Urban Klavžar (18a) - tagamängija (186 cm), Murcia, Hispaania

Jan Kosi (26a) - ääremängija (204 cm), Cedevita Olimpija, Sloveenia

Jurij Macura (23a) - keskmängija (211 cm), Krka, Sloveenia

Blaž Mahkovic (32a) - ääremängija (201 cm), Helios Suns, Sloveenia

Aleksej Nikolić (28a) - tagamängija (191 cm), Brescia, Itaalia

Bine Prepelič (21a) - ääremängija (200 cm), Charleroi, Belgia

Rok Radović (22a) - ääremängija (199 cm), Cedevita Olimpija, Sloveenia

Žiga Samar (22a) - tagamängija (198 cm), Hamburg Towers, Saksamaa

Leon Stergar (22a) - tagamängija (193 cm), Krka, Sloveenia

Petar Vujačić (23a) - tagamängija (196 cm), Mornar Bar, Montenegro

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles