Soome suusaäss Venemaa sportlaste naasmisest rahvusvahelisele areenile: sõda on palju suurem kui sport ja hea, et venelasi pole MMil

Karl-Joosep Küngas
Copy
Jasmi Joensuu
Jasmi Joensuu Foto: EPA / GRZEGORZ MOMOT / SCANPIX

Rahvusvaheline Olümpiakomitee käis mõnda aega tagasi välja, et Venemaa sportlased võiksid ikkagi Pariisi olümpiamängudel osaleda – neutraalsete sportlastena. Soome murdmaasuusataja Jasmi Joensuu arvates pole venelastel tippspordis kohta.

Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) tegi 26. jaanuaril avalduse, millega avas Venemaa ja Valgevene sportlastele ukse võistlemaks 2024. aasta Pariisi olümpial. Kuigi Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles jaanuaris, et Venemaa sportlastele ei tohiks Pariisi olümpial kohta olla, tegi ROK hoopis teistsuguse avalduse.

«Ühtegi sportlast ei tohiks tema passi pärast takistada võistlustel osalemast,» teatas ROK.

Olümpiakomitee avaldus sai nii Ukrainalt kui ka rahvusvaheliselt sportlaste liidult suurt kriitikat. Planicas peetaval suusaalade MMil võttis selle kohta sõna ka Soome suusataja Joensuu, kes avaldas selgelt toetust Ukrainale.

«Sõda on palju suurem kui sport ja suusatamine. Peaksime sellistele asjadele mõtlema alles siis, kui sõda on lõppenud ning olukord maailmas rahunenud. See on hea, et venelasi pole MMil kohal,» lausus Joensuu Soome meediale ning tõdes, et ta ei soovi isegi praegu mõelda, mida ta teeks, kui peaks konkureerima mõne Venemaa sportlasega. Ta ei välistanud selles olukorras isegi boikoteerimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles