Meeste teatesõidu võitjas ei tekkinud kahtlust, Soome avas MMil viimaks medaliarve

Karl Mihkel Eller
Copy
Hõbeda saanud Soome teatemeeskond. Vasakult: Iivo Niskanen, Niko Anttola, Perttu Hyvärinen ja Ristomatti Hakola.
Hõbeda saanud Soome teatemeeskond. Vasakult: Iivo Niskanen, Niko Anttola, Perttu Hyvärinen ja Ristomatti Hakola. Foto: Matthias Schrader / AP / Scanpix

Planicas toimuval põhja suusaalade MMil võitis meeste 4 x 10 km murdmaasuusatamise teatesõidu Norra kvartett (1:32.54,7). Teise koha saanud Soome (+46,9) avas MMil medaliarve, kolmandaks tuli Saksamaa (+59,8), edestades napilt Prantsusmaad (+1.00,5). Eesti nelik lõpetas võistluse 12. kohal (+7.17,3).

MMil domineerinud Norra läks oma teed juba avavahetuse teisel kilomeetril, kui Hans Christer Holund sõitis teistega sisse viiesekundilise vahe. Teatevahetuseks oli tema edu juba 25,2 sekundit ja teistel Norra sõitjatel – Pål Golbergil, Simen Hegstad Krügeril ja Johannes Høsflot Klæbol – jäi üle lihtsalt edu järk-järgult kasvatada.

Soome eraldus jälitajate grupist teise vahetuse jooksul. Avavahetuse mees Ristomatti Hakola andis teate viimases klassikatehnikavahetuses Iivo Niskanenile, kes tegi suurepärase sõidu ja tõstis Soome teiseks, kaotust Norrale oli 20 km vaheajaks kogunenud 24,1 sekundit.

Kuid mis olulisem, jälitajaid edestati 38,7 sekundiga ning kuigi järgmistel vahetustel see vahe kahanes, tegid Perttu Hyvärinen ja Niko Anttola head sõitu ja Soome teenis hõbemedali. Kõigile Soome koondislastele, ka kolmekordsele olümpiavõitjale ja 2017. aasta maailmameistrile Niskanenile oli see esimene teatesõidu medal tiitlivõistlustel. Soome meeskond polnud MMil teatesõidus medalile tulnud 14 aastat.

Saksamaa nelik Albert Küchler, Janosch Brugger, Jonas Dobler ja Friedrich Moch tuli pronksile. Moch sõitis koos Prantsusmaa ankrumehe Jules Lapierre’iga järelejäänud jälitajatel viimasel kolmel kilomeetril eest. Moch suutis finišisirgel Lapierre’i edestada, neljandaks jäänud Prantsusmaa meeskonda kuulusid veel Richard Jouve, Hugo Lapalus ja Clément Parisse.

Eesti koondis (Martin Himma, Marko Kilp, Alvar Johannes Alev ja Kaarel Kasper Kõrge) oli avavahetuse järel 14. kohal (+1.56,7), järgmise kümne kilomeetriga tõusti koha võrra, kuid kaotust kogunes 4.37,2. Läti ja Tšehhi jäid viimases vahetuses liidrist ringiga maha ning finišisse ei jõudnudki ning ankrumees Kõrge tõstis Eesti koha võrra kõrgemale, 12. kohale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles