Ebba Andersson lõpetas MMil Norra valitsusaja

Karl Mihkel Eller
Copy
Ebba Andersson.
Ebba Andersson. Foto: JOE KLAMAR/AFP/Scanpix

Planicas toimuval põhja-suusaalade MMil võitis naiste murdmaasuusatamise 30 km klassikatehnika sõidu rootslanna Ebba Andersson (1:22.18,0), kes lõpetas sel distantsil kestnud 14-aastase norralannade võimu. Eestlannadest õed Kaidy ja Keidy Kaasiku said vastavalt 29. (+7.39,5) ja 30. koha (+7.47,3).

Andersson tegi otsustava spurdi 13. kilomeetril, kaks kilomeetrit hiljem kasutas ta võimalust suusastaadionil suuski vahetada, seda tegid ka jälitajad ning vahe oli selleks hetkeks kasvanud juba 20 sekundile.

Sealt edasi suurendas Andersson pidevalt oma edumaad, üheksa kilomeetrit enne lõppu oli see juba 52,5 sekundit. Andersson tegi distantsi teisel poolel vägeva soolosõidu ning viimased neli kilomeetrit sai ta juba võtta rahulikumalt. Tipphetkel oli tema edu lähima jälitaja eest 1.21,8.

Ülejäänud poodiumikohad tuli ära jagada viisikul, kuhu kuulusid soomlanna Kerttu Niskanen, rootslannad Frida Karlsson ja Linn Svahn, norralanna Anne Kjersti Kalvaa ning ameeriklanna Rosie Brennan. Järgmised esikümnesse mahtunud sportlased kaotasid sellele grupile juba rohkem kui minutiga.

Suusavahetusega sõiduski MM-kulla võtnud Anderssoni järel said täna veel medali kaela norralanna Kalvaa (+53,0) ja rootslanna Karlsson (+54,2). Nad sõitsid ülejäänud kolmel naisel eest ära kolm kilomeetrit enne finišit ning kuigi Kalvaa suutis sisse saada ka kümnesekundilise vahe Karlssoniga, siis viimane sõitis selle viimasel kilomeetril tagasi, kuid pronksist enamat ei saanud.

Viimati hõivas mitte-norralanna MMil naiste maratoni poodiumi kõige kõrgema astme 2009. aastal, kui 30 km vabatehnika sõidu võitis poolatar Justyna Kowalczyk.

Naiste 30 km klassikasõidu tulemused:

Foto: www.fis-ski.com

Eestlannasid esindasid maratonis kaksikõed Kaidy ja Keidy Kaasiku. Kui 2,2 km vaheajapunktis sõitis Kaidy Kaasiku esikümnes, siis juba 4,7 km vaheajaks olid nad juhtgrupist maha jäänud. Alates 6 km vaheajast olid Kaasikud neljanda kümne alguses ning jõudsid lõpuks sisuliselt koos finišisse 29. ja 30. kohal.

Naiste murdmaasuusatamise programm MMil on sellega lõppenud. Rootsi võttis kokku neli kulda, ühe kulla said norralannad 4 x 5 km teatesõidus ja 10 km eraldistardist vabatehnikasõidu võitis ameeriklanna Jessie Diggins.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles