Bigbanki peatreener Pulga efektiivsest pidurdamisest: vanad konspektid aitasid!

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Alar Rikberg
Alar Rikberg Foto: Marko Uusküla / volley.ee.

Meeste võrkpalli Balti liiga veerandfinaalis juba ühe (suur)üllatuse valmistanud ja Selver/TalTechi konkurentsist lülitanud Pärnu VK täna poolfinaalis teisega hakkama ei saanud. Põhiturniiri võitjale Tartu Bigbankile õnnestus hambaid näidata vaid viimases, kolmandas geimis.

Bigbank võitis Pärnu vastu avageimi kindlalt 25:14 ning teinegi kaldus tartlastele 25:19. Nähes, et asjad ei suju, hakkas Pärnu peatreener Toomas Jasmin vangerdama: Jörgen Vanamõisa asemel sekkus temporündajana Kristo-Joosep Peterson.

Samuti potsatas pingile diagonaalründaja Hindrek Pulk, kel õnnestus kahes esimeses geimis 16 tõstest maha lüüa kõigest 4 (st rünnak 25%) ning keda tuli asendama muidu nurgaründajana tegutsenud Kaur Erik Kais. Nurka läks omakorda Damas Luiz Henrique.

Kolmandas geimis õnnestusidki Pärnul asjad paremini ning 21:16 eduseisus näis geimivõit kindel olevat. Ent otsustavatel hetkedel toetus Bigbank mängu parimana 20 punkti toonud Matej Šmidlile, ronis kaotusseisust välja, päästis ka ühe geimpalli, ning võttis ikkagi 28:26 geimi- ja 3:0 mänguvõidu. 

Kuigi pealtnäha tulid kaks esimest geimi Tartule lihtsalt, siis peatreener Alar Rikberg päris seda meelt polnud. «Ei olnud see asi nii, saime lihtsalt Hindrek Pulga pidurdamisega väga hästi hakkama,» sõnas ta Duo5 eetris.

«Seejärel oli Toomas Jasmini poolt loogiline käik vangerdusi teha ja [Kaur Erik] Kais õnnestuski diagonaalis hästi. Tegelikult oli küsimus selles, kuidas me ise asju lahendasime. Tegime palju rumalaid otsuseid ja lööke rünnakul, mille tulemusena kadus ka serv ära. Ega esimesed poolteist geimi Pärnu ei mänginudki väga, meie omakorda lustisime ja [pealtvaataja jaoks] oli selline igav võrkpall. Teise geimi lõpus nad aga ärkasid ja lõpuks näitasid ka ära, miks nad final four'i mängivad,» jätkas juhendaja.

Kuidas Bigbankil muidu Pärnu põhipommitaja ehk Hindrek Pulga vastu valmistus? «Ega ta minu jaoks võõras mees pole,» viitas Rikberg esimese asjana tõsiasjale, et aastate jooksul on Pulk kodumaal omajagu mängimas juba nähtud. «Tema Saaremaa aastatest mäletasin küll, kuidas me, minu esimesel peatreeneri aastal, temaga hädas olime, ent lõpuks ikkagi hakkama saime. Praegugi tuli vanad konspektid välja otsida, kuhu Pärnu sidemängijast [Richard Vogelist] tulenevalt mõned muudatused teha. Aga Pulk mängis nii, nagu arvasin, et mängib.»

Küll avaldas peatreener, et Bigbank pole finaalturniirile tulnud päris täiskoosseisus: nimelt kimbutab põlvetrauma nende tavapärast nurgameest Taavet Leppikut. Kas homses finaalis võiks meest häda korral ikkagi näha?

«Tal on selline spordimehe hing, et kui häda käes, küll ta appi tuleb. Tagaliinis on ta kindlasti valmis mängima, eesliin on vähe kahtlasem. Tegelikult ma täna korra juba hõikasin füsioterapeudile, et kui hapuks läheb, siis pangu Taavet valmis. Ehk jah, häda korral on ta valmis, aga loodan, et teda ei lähe siiski vaja,» lõpetas Rikberg.

Vaata ka, mida rääkis Rikberg volley.ee videointervjuus:

Pärnu VK sidemängija Richard Voogel tõdes Duo5 eetris, et vähesed kogemused ja närvid olid täna need, mis saatuslikuks said. 

«Me tahtsime kohe algusest punkt-punktis mängida ja isegi võita seda mängu, aga ei läinud nii. Tartu näitas rohkem kvaliteeti ja eks see olegi fakt, et neil on seda rohkem,» lausus tõstemeister. «Ma ei saa küll enda kohta öelda, et olen noormängija, aga ärevus oli siiski sees.

Terve hooaeg on vaeva nähtud, võitsime ka Selver/TalTechi. Lootsime, et kõik hakkab sujuma, kuid võttis viis punkti aega [mängu alguses], et hakata oma asju otsima. Kolmandas geimis küll näitasime, et tahame ka seda finaalkohta, kuid palju õnne ikkagi Tartule – nad olid meist paremad.»

Vaata ka, mida rääkis Voogel volley.ee videointervjuus:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles