Ukraina tennisisti sõnul valab Venemaa sportlaste võistluskeeld konfliktis ainult õli tulle (1)

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Fännid näitavad venelasele Andrei Rubljovile aasta esimesel suure slämmi turniiril Ukraina lippu.
Fännid näitavad venelasele Andrei Rubljovile aasta esimesel suure slämmi turniiril Ukraina lippu. Foto: Aaron Favila / AP / Scanpix

Ukraina tennisisti Oleh Prihodko arvates ei lahenda Venemaa ja Valgevene sportlastele osaks langenud võistluskeeld mitte midagi ja valab kahe riigi konfliktis ainult õli tulle.

Kui üksikmängus kuulub 25-aastane ukrainlane maailma edetabelis viiendasse sajasse, siis paarismängus asub ta edetabeli 123. real. Sealjuures on üks Prihodko partner venelane Jan Bondarevski, kellega ta mullu mais, kolm kuud pärast sõja puhkemist, turniirist ka osa võttis.

«Mängisin tõesti paar turniiri venelasega, kuid sellepärast, et ta on minu sõber. Rahvus pole mulle oluline, sest ta on minu sõber. Minu arvates tulekski inimest hinnata tema tegude, mitte rahvuse põhjal,» vahendab BTU Prihodko öeldut.

Ühtlasi andis ukrainlane mõista, et venelastele ja valgevenelastele osaks langenud võistluskeeld ainult sütitab konflikti, mitte ei lahenda seda. «Selle tulemusena ei hakka sportlased omavahel võitlema mitte ainult väljakul, vaid ka väljaspool seda, ning nõnda muutubki sport lihtsalt üheks sõjavahendiks,» lausus ta.

Samuti on Prihodko seda meelt, et Venemaa ja Valgevene sportlased peaksid saama Pariisi olümpial osaleda. «Mina sportlasena ei mõista seda [arutelu]. See on ikkagi nende unistus, mille nimel nad on terve elu vaeva näinud. Ma usun tõesti, et sport peaks inimesi ühendama. Iidsetel aegadel, kui olümpiamängud toimusid, jäeti kõik sõjad pooleli, praegu on see aga üks sõja osa. 

Usun tõesti, et sportlastele tuleks anda võimalus end realiseerida. Enamikule on see olümpia sealjuures ainus võimalus elus. Kui oleksin nende nahas, siis mina küll ei tahaks, et mu karjääri suurim võimalus, milleks olen terve elu valmistunud, mult lihtsalt käest rebitakse,» sõnas ta.

Prihodko andis ühtlasi teada, et on ühismeedias saanud ohtralt kriitikat, kuna ei identifitseeri ennast Instagrami profiilil ukrainlasena.

Samuti on viimase aasta jooksul hapumaks läinud tema suhted Ukraina tenniseliiduga. Nimelt loobus Prihodko eelmise aasta lõpuks Ukrainat Davis Cupil esindamast. Seda isegi siis, kui talle selle eest raha pakuti.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles