MMi suusakuningas polegi korraldajate apsaka tõttu päris kuningas?

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Planica MMi maratonikuningas Pal Golberg.
Planica MMi maratonikuningas Pal Golberg. Foto: Jure Makovec/AFP/Scanpix

Murdmaasuusatamises kehtib tava, et tiitlivõistluste maratonivõitjaid kutsutakse hellitavalt suusakuningaks ja kuningannaks. Ent kui maratonidistants oli planeeritust viis kilomeetrit lühem, siis kas säärane tiitel on ikka paslik?

Planicas toimunud põhja-suusaalade MMil võidutses naiste 30 km klassikasõidus rootslanna Ebba Andersson, meeste 50 km distantsil sai võidurõõmu tunda norralane Pål Golberg.

Kuigi MM-kulda ja suusakuninga tiitlit keegi Golbergilt ära ei võta, siis pärast MMi on puhkenud omamoodi skandaal seoses maratonidistantsi pikkusega. Kuigi Planica rada oli keeruline ja rohkete tõusudega, sai norralane kirja võistluste ajaloo kiireima võiduaja 2.01,30. 

Kahtlused said veelgi hoogu, kui sportlased oma GPS-kelli vaatasid. Nimelt näitasid nii Golbergi enda, briti Andrew Musgrave'i kui ka prantslase Maurice Manificat' kellad, et nad suusatasid ca 45 km. 

Rootsi suusataja, samuti maratoni läbinud Jens Burman põrutas pärast vastava info kuulmist intervjuus Aftonbladetile: «Kurat võtaks! Mul endal polnud kella peal, aga see on väga-väga halb, kui me tõesti sõitsime viis kilomeetrit vähem. Selliseid asju ei tohiks juhtuda.»

Küll ei osanud ta öelda, kas veel ühe ringi läbimine kuidagi ka tulemusi mõjutanuks. «Raske öelda, selle üle võib ainult spekuleerida,» sõnas ta. 

Golbergile järgnesid Johannes Høsflot Klæbo (+1,0), William Poromaa (+1,2), Calle Halfvarsson (+1,6), Martin Løwstrøm Nyenget (+6,2), Iivo Niskanen (+9,4), Didrik Tønseth (+11,6) ja Burman (+42,7)

Võistluste juht Uros Ponikvar lükkas siiski kõik kahtlused ümber. «Rahvusvahelise suusaliidu (FIS) ametlikud rajamõõtjad on distantsi pikkust eraldi kontrollinud ja nende homologeerimisdokumendid on leitavad FISi kodulehelt,» kinnitas ta, et sportlased läbisid seitse 7,15 kilomeetri pikkust ringi.

Tema hinnangul võib n-ö koer olla maetud tõsiasja, et distantsi pikkus mõõdeti raja keskelt, mitte mööda ideaaltrajektoori. «Väga hea võiduaeg tulenes ka sellest, et oli väga kiire lumi,» lisas Ponikvar

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles