Legendaarsest võistlusest jääb eemale lõviosa MK-sarja paremikust

Karl Mihkel Eller
Copy
2022. aastal võitis Holmenkolleni 50 km võistluse Martin Løwstrøm Nyenget (keskel).
2022. aastal võitis Holmenkolleni 50 km võistluse Martin Løwstrøm Nyenget (keskel). Foto: Terje Pedersen/EPA/Scanpix

Laupäeval toimub Norras murdmaasuusatamise MK-sarja legendaarne etapp, kui Holmenkollenis antakse start meeste 50 km vabatehnikasõidule. Vähem kui nädal tagasi sõitsid samad mehed maratoni Planica MMil ning seetõttu on MK-sarja 30 paremast mehest laupäeval stardis napilt kolmandik.

Täna sõidetaval Holmenkolleni 50 km vabatehnika ühisstardist sõidus on stardinimekirjas vaid 39 meest, neist kümme mahuvad käimasoleva MK-hooaja 30 parema sekka. MK-sarja kolmas mees, itaallane Federico Pellegrino on üks staaridest, kes pika ajalooga võistlusest eemale jääb.

32-aastase Pellegrino arvates on MK-sarja kalendri planeerimine läbi kukkunud, sest vaid kuus päeva tagasi toimus Planicas 50 km sõit ning selline tappev pikamaasõitude tempo ei ole tippsportlastele kohane.

«Minu meelest on Holmenkolleni 50 km võistlus kuus päeva pärast Planica 50 km läbimist jama. Selline tempo pole võimalik,» ütles Planicas meeste maratonil kümnenda koha saanud Pellegrino Norra rahvusringhäälingule (NRK).

Koos Pellegrinoga jäävad Holmenkolleni maratonist kõrvale näiteks Iivo Niskanen, William Poromaa, Calle Halfvarsson, Ben Ogden ja Michal Novak. Eestit esindab Alvar Johannes Alev.

Holmenkolleni võistluse favoriidid on muidugi norralased. Ning kuigi stardirivi on hõre, siis võõrustajariigil pole koondise kokkusaamisega probleemi. Nn kuuma gruppi ehk 15 MK-sarja parema sekka mahub üheksa norralast. Kokku on Norra sportlasi stardis 12.

Rahvusvahelise suusaliidul (FIS) on pealtnäha jabura graafikuga MK-sarja kalendri jaoks põhjendus olemas. Võistlusjuht Michal Lamplot’ sõnul on sel nädalal Oslos toimumas ka suusahüpete ja kahevõistlejate MK-etapp ning kolme taliala MK-etapp ühel ajal samas kohas on põhjendatud. Järgmisel nädalal toimub samas kohas laskesuusatamise MK-etapp. Lamplot möönab, et edaspidi tahetakse võistlusi paremini ajastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles