Norra pani viimases lasketiirus asjad paika, haavatud Eesti võitles end finišisse!

Copy
Robert Heldna tegi korraliki avavahetuse.
Robert Heldna tegi korraliki avavahetuse. Foto: Hendrik Osule / ELSF

Rootsis Östersundi laskesuusatamise MK-etapil võitis meeste teatesõidu Norra. Tavapäratu nelikuga välja tulnud Eesti (Robert Heldna, Raido Ränkel, Jüri Uha ja Marten Aolaid) täitis peamise eesmärgi – jõudis finišisse.

Eesotsas jagus põnevust päris pikaks ajaks. Veel teise vahetuse keskpaigas püsis enam-vähem kõrges mängus kuraditosin tiimi. Vaikselt hakkasid terad sõkaldest eemalduma, ent soosikud norralased ei saanud sugugi lihtsat tööpäeva.

Otsustavaks vahetuseks oli kõrgesse mängu jäänud veel neli meeskonda. Norra ja Rootsi läksid teele koos, Šveits ja Prantsusmaa jäid maha 13-14 sekundiga. Põnevust jagus viimase lasketiiruni.

Siis andis aga ankrumees Vetle Sjåstad Christiansen kiirtuld, ei eksinud ning vedas Norra võiduka lõpuni. Lõpuks edestati Prantsusmaad 22,5 ning viimase vahetusega kolmandaks kerkinud Saksamaad 37,4 sekundiga.

Tasub ka ära mainida, et Östersundi MK-etapilt jäävad eemale mitmed tipud. Näiteks ei esindanud täna Norrat vennad Tarjei Bø ja Johannes Thingnes Bø. Lisaks Christiansenile kuulusid võidukasse nelikusse Johannes Dale, Vebjørn Sørum ja Endre Strømsheim.

12 paremat:

Foto: Kuvatõmmis

Tervisemurede tõttu ei sõitnud Östersundi kaks Eesti põhitegijat: Rene Zahkna ja Kristo Siimer. Nõnda tuligi rajale saata uue näoga kvartett, Uha (25) ja Aolaid (23) tegid alles kaks päeva tagasi MK-sarja debüüdi.

Vaatamata olulistele puudujatele näitasid meie mehed südi esitust. Esimesena rajale läinud Heldna vajas kahe tiiru peale üht varupadrunit ning lõpetas oma vahetuse 22 tiimi konkurentsis 17. kohal. Kaotust liider Tšehhile 1.05,8.

Suusarajal head kiirust näidanud Ränkel pääses lamadestiirust ühe varupadruniga, ent püsti polnud trahviringist pääsu. Sellele vaatamata suutis ta vahetuse üle anda 16. kohal, jäädes liidrist Norrast maha 2.11,9.

Uha alustas korralikult, läbis esimese tiiru puhaste paberitega ja hoidis vahet kiirematega soliidse. Teisel ringil läks aga veidi raskemaks, püsti lastes läks tarvis kolme varupadrunit. Langevas tempos liikunud debütant andis vahetuse üle 20. kohal, kaotust Norrale 4.30,3.

Aolaid pidi rajale minema üksi, konkurentsi jäänud tiimidest viimasena. Ta jõudis esimesse tiiru, pääses sealt ühe varupadruniga ja sellest piisas, et mitte ringiga sisse saada. Veidi rääkis meie kasuks ka tõik, et Christiansen võttis suures käigu välja.

Viimase tiirus vajas Aolaid küll kolme varupadrunit, ent pääses viiel (!) trahviringil käinud lätlasest Gints Lusisest mööda. Lõpuks meile 19. koht, kaotust Norrale 7.03,5.

Tagasi üles