Rally Estonia ulatas Tallinna murdmaasuusatamise MK-etapile abikäe

Postimees Sport
Copy
Murdmaasuusatamine. Pilt on illustratiivne.
Murdmaasuusatamine. Pilt on illustratiivne. Foto: Jure Makovec/AFP/Scanpix

21.märtsil Tallinna lauluväljakul peetavale murdmaasuusatamise MK-etapi rajal turvavad tippsportlasi autoralli maailmameistrivõistluste Eesti etapi jaoks spetsiaalselt loodud piirdeaiad. Rally Estonia peakorraldaja Urmo Aava leiab, et Ernesaksa kuju juurest mäest murdmaasuuskadel kiirusel kuni 50 km/h tunnis alla kihutavad sporditipud vajavad parimat turvalahendust.

Koostöö ralli- ja suusarahva vahel sündis läbi juhuse. «Olime MK-etapi korralduskomitee juhi Vahur Leemetsaga koos ühel seminar, kus ta uuris meie turvalahenduste kohta ja küsis, kas saame selles osas aidata. Olin kohe nõus, sest mitte me ainult ei saa, vaid peamegi üksteist aitama. Kui vaatame Eesti spordikorraldust laiemalt, siis me pole konkurendid, vaid koostööpartnerid. Läbi sellise koostööpraktikate ja edulugude jagamise saame me siinset ürituste korraldamise taset ainult tõsta,» leiab Aava.

Ligi 4000 ruutkilomeetril toimuva ralli turvamine on suur ettevõtmine ja tänu kõrgele riskile ning erinevatele nõuetele lausa eraldi suur maailm. «Linte raja märgistamiseks paneme erinevatel aastatel välja 50- 70 km, piirdeaedu on meil üle 30 km,» arvutab ralli korraldaja.

«Lauluväljakule suusaraja äärde pannakse püsti oranžika võrguga piirdeaiad, mis on kinnitatud spetsiaalsete aasadega terasvaiade külge. Meie kasutasime algul puidust tokke, kuid neid oli keeruline maasse lüüa ning lisaks läksid need ka kiirelt katki. Metallist lahendus valmis puhtalt iseenda vajadusest. Nende vaiade ja aedadega on maastikul üsna hea ja kiire toimetada,» kinnitab ta.

Kuna ükski aed ega lint uudishimulikke pealtvaatajaid ei piira, siis teevad nii suusatajad kui rallivõistluse korraldajad koostööd ka professionaalsete turvafirmadega. «Teisiti ei saakski,» sõnab Urmo Aava.

Rally Estonia peakorraldaja ütleb meelekindlalt, et Eesti üht kõige keerulisema logistikaülesandega sündmust motiveerib korraldustiimi igal aastal üha uuesti ette võtma parasjagu nooruslik vaim, spordimehe entusiasm, saavutusvajadus, aga ka kõrgemad väärtused.

«Ilmselt saan rääkida nii mõnegi spordikorraldaja nimel, et teeme seda kõike Eesti eest. Usun, et ka väga paljudele spordi- ja kultuuriürituste korraldajatele ja külastajatele on eestlus ja omariiklus tähtsal kohal. Kui teha sündmuste külastajate seas mõni uuring, siis ilmselt on väga palju n-ö ristkülastajaid ehk neid, kes käivad vaatamas nii tippsuusatamist, rallit kui tennist.»

Kui murdmaasuusatamise MK-etappi panustab ligi 200 vabatahtlikku, siis Rally Estonia heaks töötab tipphetkedel üle 3100 inimese, kellest samuti pea 200 inimest on abis vabatahtlikena. «Ralli toimumise nädal on meie jaoks ka mõnes mõttes nagu omaette laulupidu, ainult, et väga palju proove pole võimalik teha. Kui lähe antakse, peab laul kõlama.»

Sprindiformaadis tippsuusatajatega võistluse Tallinna lauluväljakule toomist peab Urmo Aava heaks ideeks. «Ainuõige otsus! Tulebki otsida puutepunkte ja tulla inimestele võimalikult lähedale. See teeb kogu sündmuse atraktiivsemaks, annab korraldajale rohkem võimalusi ning pikas perspektiivis toob ala juurde ka rohkem fänne. Küll lõpuks jõuavad inimesed ka metsa suusatama.»

Kuigi Urmo Aava on tuntud mootorispordi eestkõnelejana, siis nelja lapse isana on talle oluline anda noorperele eluks kaasa harjumuse liikuda ja end spordiga heas toonuses hoida. Alad, millega nad tegelevad, valivad lapsed ise. Näiteks poistele meeldib korvpall ja tütrele tantsimine. Mina lähen nende initsiatiiviga kaasa ja kui neil on millegi vastu huvi, siis aitan. Kuigi tegeleme mingil määral ka autospordi baasõppega, siis see on puhtalt nende enda soov. Samas leian, et autospordiga saab alati tegeleda, aga tervemana ja paremini elatud aastate vaatevinklist on mõistlik tegeleda traditsiooniliste aladega.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles