Rajameister vihjas, kellele Lauluväljaku MK-etapp kõige paremini sobib

Karl Mihkel Eller
Copy
Noored suusatajad panid end proovile MK-etapi rajal, mis asub Tallinna lauluväljakul.
Noored suusatajad panid end proovile MK-etapi rajal, mis asub Tallinna lauluväljakul. Foto: Eesti Suusaliit

Teisipäeval toimub Tallinna Lauluväljakul murdmaasuusatamise MK-etapp, kus sõidetakse vabatehnikasprint. Juba pea nädala on 750 meetrise pikkuse raja valmistamisega ametis olnud soomlane Olli Maunula, kes vihjas, et see võiks kõige paremini sobida Soome suusatajatele.

Maunula on väga pika karjääriga tunnustatud rajameister, kelle teeneid kasutati ka eelmisel talvel toimunud Pekingi taliolümpial. Tallinnas alustas ta tööga kolmapäeva õhtul, et oma punase rajatraktoriga valmis meisterdada 750-meetrise võistlusrada.

Lauluväljaku nõlval asetseva raja kõrguse vahe on 25 kuni 30 meetrit ning reeglite järgi peab suusaraja laius olema seitse kuni üheksa meetrit. Maunula sõnul on pole Lauluväljakul ruumiprobleeme esinenud.

«Laululväljakul alal on ruumi piisavalt, see pole probleem. Selle raja ehitus on üsna elementaarne, midagi erilist pole olnud vaja teha. Eestlased on toredad ja nendega on lihtne koostööd teha,» ütles Maunula intervjuus Iltalehtile.

Kogu rada on valmistatud kunstlumest, mis peaks hoolimata saabuvast kevadest veel pikalt kestma. «Siin pole looduslikku lund. Looduslikul lumel ei toimu enam kusagil maailmas suusavõistlusi. Lund tehakse alati. Kahuri lumi püsib umbes kolm korda paremini kui looduslik lumi,» nentis Maunula.

Juba üle 40 aasta üle maailma talispordivõistlustel rajameistrina tegutsenud Maunula ütles, et temale pakkus Tallinnas tööd Eesti suusaliit. Kuid pika karjääri jooksul on talle palka maksnud ka Rahvusvaheline suusaliit (FIS), aga ka näiteks rajamasinate tootjafirmad.

Lõpetuseks vihjas Maunula, et MK-sarja eelviimasel etapil võib hästi minna just tema kaasmaalastel. «Usun, et rada on Soome suusatajatele hea. Võistluse korraldamisesse on investeeritud palju. Juba teleülekande pärast on kohapeale toodud palju lisavalgustust. Esinevad bändid ja piletimüük on läinud hästi. Usun, et tuleb hea üritus,» arvas Maunula.

Murdmaasuusatamise MK-sari lõpeb sel nädalal Lahtis, kuid teisipäeval tuleb suusakaravan üheks päevaks Tallinnasse, kus toimub esmakordselt MK-etapp. Sel nädalalõpul sõidetakse veel Lahtis paarissprindid ja klassikasprint ning hooajale tõmbab joone alla 20 km ühisstardist klassikasõit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles