VIDEO Transsooline naine jooksis maailmarekordi

Postimees Sport
Copy
Valentina Petrillo.
Valentina Petrillo. Foto: @valentina_petrillo/Instagram

49-aastane Itaaliat esindav Valentina Petrillo jooksis oma vanuseklassis naiste parasportlaste maailma rekordi 200 m jooksus.

Petrillo jooksis parakergejõustiklaste võistlustel 200 meetrit sisetingimustes ajaga 26,27. Sünnijärgselt oli Valentina Petrillo nimi Fabrizio ning ta on varem meedias öelnud, et sai juba 9-aastaselt aru, et ei pea ennast poisiks.

Hormoonravi alustas Petrillo 2019. aastal ning nii on ta saanud sportlasena osaleda naiste võistlustel. 14-aastaselt diagnoositi tal silmahaigus, mis pärssis nägemist ning nii kategoriseeriti ta parasportlaseks klassis T12.

«Mu keha pole see, mis ta oli 20-aastaselt, kuid õnn viib mind edasi, üle piiride. Parem on olla aeglane, kuid õnnelik naine kui et kiire, aga kurb mees,» on Petrillo varem BBC-le öelnud.

Transsooliste inimeste osalemisese üle spordis on arutletud pikalt. 2021. aastal tõi Rahvusvaheline olümpiakomitee (ROK) välja, et rahvusvahelistel spordialaliitudel on lubatud määrata reeglid, mille alusel oleks võimalik transsooliste naise osalemine naiste konkurentsis.

Rahvusvahelise kergejõustikuliidu kehtivad reeglid ütlevad, et naistega võib osaleda transnaine, kelle testosterooni tase veres ei ületa viit nanomooli liitri kohta. Väärtus peab jääma alla viie 12 kuu jooksul. Näiteks Rahvusvaheline ujumisliit (FINA) tegi hiljuti avalduse, et naistega koos võivad võistelda transsoolised naised, kes on oma soo korrigeerinud enne 12. eluaastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles