Kergejõustikutähe mõrva taga rullus lahti naiste seksuaalse ja majandusliku ärakasutamise niidistik

Karl Mihkel Eller
Copy
Agnes Tirop 2021. aastal Tokyo olümpiamängude 5000 meetri finaalis, kus ta sai neljanda koha. 72 päeva hiljem pussitas 25-aastase naise surnuks abikaasa, kes oli naist ära kasutanud ja oma kontrolli all hoidnud.
Agnes Tirop 2021. aastal Tokyo olümpiamängude 5000 meetri finaalis, kus ta sai neljanda koha. 72 päeva hiljem pussitas 25-aastase naise surnuks abikaasa, kes oli naist ära kasutanud ja oma kontrolli all hoidnud. Foto: Lucy Nicholson / Reuters / Scanpix

Keeniat tuntakse kui jooksumekat, kuid riigis palavalt armastatud spordialal on oma varjupool. Ajakirjanike tehtud uuringus tuli välja, et patriarhaalses Keenias toimub naisjooksjate süsteemne seksuaalne ja majanduslik ärakasutamine. 16 aastat Keenias treeninglaagrites käinud Tiidrek Nurme arvates on tegemist ühiskondlike baasväärtuste erinevusega, kus mehe tegu ja sõna maksab rohkem kui naise oma.

2021. aasta oktoobri keskel, veidi enam kui kuu pärast 10 km maanteejooksu maailmarekordi 30.01 jooksmist leiti 25-aastane Keenia staar Agnes Tirop oma kodust mõrvatuna. Peagi arreteeriti kahtlustatavana tema abikaasa ja treener Ibrahim Rotich.

Veidi üle poole aasta hiljem leiti surnuna veel üks Keenia jooksja, 28-aastane Damaris Muthee Mutua. Tema mõrvas kahtlustati meest, kellega tal oli suhe. Värskelt avaldatud Rootsi raadio tehtud uuringus tuvastati, et Aafrika naisjooksjaid kasutatakse ära seksuaalselt ning väljateenitud palk ei jõua tihti nende taskusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles