Maailma kergejõustikuliit langetas transsooliste kohta uue otsuse (3)

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy
Maailma kergejõustikuliidu president Sebastian Coe.
Maailma kergejõustikuliidu president Sebastian Coe. Foto: MONICAH MWANGI/REUTERS/Scanpix

Rahvusvaheline kergejõustikuliit (WA) teatas, et alates 31. märtsist ei saa transsoolised naised osaleda ametlikel võistlustel naiste kategoorias.

WA presidendi Sebastian Coe avalduses seisab, et keeld kehtib kõigile puberteediea mehena läbinud transsoolistele sportlastele. Tõsi, töögrupid jätkavad teema käsitlemist.

«Me ei ütle, et see jääb nii igaveseks,» märkis Coe.

Varem kehtis WAs reegel, et transsoolise naissportlase vere testosterooni tase võib olla maksimaalselt viis nanomooli liitri kohta. See pidi nõnda püsima 12-kuuse ajavahemiku jooksul enne võistlust.

Coe sõnutsi langetati uus otsus, et «kaitsta spordis naiskategooriat». Tõsi, praegu pole rahvusvahelisel tasemel ainsatki transsoolist naisatleeti, ent see võib lähitulevikus muutuda.

Muuhulga otsustas WA nõukogu muuta «teistsuguse seksuaalse arenguga (DSD)» sportlaste veres sisalduva testosterooni taseme kriteeriumi. Nende hulka kuulub näiteks mitmekordne olümpiavõitja ning maailmameister Caster Semenya.

Caster Semenya kuulub n-ö «teistsuguse seksuaalse arenguga» sportlaste sekka.
Caster Semenya kuulub n-ö «teistsuguse seksuaalse arenguga» sportlaste sekka. Foto: IMAGO/BEAUTIFUL SPORTS/R. Schmitt/Scanpix

Seni lubatud viit nanomooli liitri kohta kärbiti poole võrra. Sel tasemel peab testosteroon püsima kahe aasta jooksul – varem oli see samuti 12 kuud –, vastasel juhul ei saa DSD-sportlane naiste kategoorias osaleda.

«Kõik konfliktsed otsused on alati rasked, iga grupp näeb asju oma nurga alt. Aga meie peamine siht on säilitada naissportlase suhtes täielik ausus ja võrdsus,» sõnas Coe.

«Juhindusime meessoo eeliseid puudutavast teadusest. Aasta jooksul tulevad arengulised erinevused üha rohkem esile. Kui peaks ilmnema rohkem vastupidised tõendeid, oleme valmis oma seisukohta muutma. Ent usume, et naiste võistlusklass on spordis ülimalt oluline.»

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles