Venemaal mängiv tippkorvpallur: ma ei võta surnud ukrainlastelt raha

Siim Kaasik
, reporter
Copy
Thomas Heurtel.
Thomas Heurtel. Foto: THILO SCHMUELGEN/REUTERS/Scanpix

Prantsusmaa korvpallur Thomas Heurtel liitus suvel Venemaa korvpalliklubi Peterburi Zeniidiga ning ei saa seetõttu Prantsusmaa koondist esindada.

32-aastane tagamängija langes Venemaal mängimise tõttu kriitikute tule alla, kuid otsustas nüüd L'Equipe’i vahendusel neile vastulöögi anda.

«Pean esmalt mõtlema iseendale. Prantsusmaa koondise särki kanda on au, kuid pean mõtlema oma perekonnale, oma tulevikule ja oma lastele. Kui mul on majanduslikult ning sportlikult kasulikum siia jääda, siis ma ka jään,» lausus ta.

«Proovin tulevikust maksimumi välja pigistada. Usun, et kõik oleksid minu olukorras sama teinud. Muidugi mind häirib, et ma koondisesse ei kuulu. Olukord teeb mind kurvaks. Mind kritiseerivad iga päev inimesed, kes ei tea olukorda,» jätkas Heurtel.

Kui aga ajakirjanik viitas, et Venemaa sõdurid tapavad Ukrainas iga päev süütuid inimesi, oskas Heurtel vastata vaid üht: «Kuidas see minu olukorraga seotud on? Olgu, nad teevad seda. Kuid see ei tähenda, et ma oleks selle sõja poolt. Ma ei tea siin mitte kedagi, kes sõda toetaks. Kui järgime seda loogikat, siis ei tohiks me mängida ka Hiinas või Iisraelis. See peaks kehtima kõigile, mitte ainult mulle.»

«Kuidas on minuga seotud see, mida Venemaa valitsus teeb? Kuna mängin Venemaal, kas see siis tähendab, et toetan Venemaa tegemisi? Seega toetavad Hiinas mängivad inimesed Hiina poliitikat inimõigustele? Kas inimesed, kes mängivad Prantsusmaal, nõustuvad kõiges Prantsusmaa valitsusega? Ma ei arva seda,» jätkas Heurtel.

Kuna ajakirjanik Jean-Christophe Collin ei jätnud Venemaa ja Ukraina teemat rahule, pöördus Heurtel juba intervjueerija poole. «Sa oled Prantsuse ajakirjanik, kuid sa ei toeta kõike, mida [president Emmanuel] Macron teeb. Ometi töötad jätkuvalt Prantsusmaal ja teenid Prantsusmaa raha,» lausus ta.

«Mina ei võta vastu raha inimestelt, kes tapavad,» lisas Heurtel.

Seejärel valgustas ajakirjanik korvpallurit, et ta mängib klubis, mis kuulub suuresti Venemaa riiklikule gaasifirmale ning seetõttu on klubi seotud ka Ukraina sõjaga.

«Ma ei võta raha surnud ukrainlastelt. Võib-olla olen osa süsteemist, sest mängin selles klubis, kuid see ei tähenda, et mulle sobib, mida Venemaa teeb,» lausus Zeniidi mängija.

Heurtel ei välistanud, et jätkab mängimist Venemaal. «Teenin siin kaks või kolm korda rohkem kui üheski teises Euroopa klubis. Mängin 25 – 30 minutit ja saan korvpalli mõttes õitseda. Mind juhendab treener, kes usaldab mind sada protsenti. Miks peaksin keelduma siin mängimisest? Kui järgmisel hooajal leidub klubi, kes usaldab mind samamoodi ning neil on projekt, mis on natukene vähem tasustatud, siis lähen sinna,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles