EM-VALIKSARI ⟩ Üks kohtumine otsustati 129 sekundiga, Ibrahimovic jäi napilt rekordist ilma

Karl Mihkel Eller
Copy
Zlatan Ibrahimovic.
Zlatan Ibrahimovic. Foto: Anders Wiklund/TT News Agency/REUTERS/Scanpix

Reede õhtul jätkus 2024. aasta jalgpalli EM-valiksari. Kokku peeti üle Euroopa kaheksa kohtumist.

Prahas toimunud E-grupi matšis ei jätnud võõrustajad midagi juhuse hooleks. Poola vastu asus Tšehhi juhtima, kui mängu algusest oli kulunud 27 sekundit, väravaautoriks oli Ladislav Krejci. Kõigest 102 sekundit hiljem kasvatas tšehhide eduseisu Tomáš Čvančara.

Teisel poolajal pääses Tšehhi ette juba 3:0, Poola auvärava lõi 87. minutil Damian Szymanski. Jaanuarist Poola koondise peatreeneriks saanud pikaaegse Portugali koondise juhendaja Fernando Santose jaoks oli tegemist esimese ametliku mänguga uues meeskonnas.

B-grupis purustas Prantsusmaa Stade de France’il toimunud kohtumises Hollandi 4:0. Ka siin ei raisanud võõrustajad aega, sest Prantsusmaa oli juba kaheksandal minutil juhtimas 2:0, väravad lõid Antoine Griezmann ja Dayot Upamecano. 21. ja 88. minutil tegi skoori ka Kylian Mbappe.

F-grupis, kuhu kuulub ka Eesti koondis, peeti eile samuti esimesed kohtumised. Stockholmis Solnas tuli Friends Arenal pea 50 000 pealtvaataja silme all Rootsi koondisel tunnistada Belgia 3:0 paremust. Alagrupi favoriidi eest sai kübaratrikiga hakkama Romelu Lukaku.

73. minutil vahetusest sekkund Rootsi koondise ründetähest Zlatan Ibrahimovicist sai paljude meediaväljaannete - nende seas eksklikult ka Postimees - väitel läbiaegade vanim jalgpallur, kes on osalenud EM-valiksarja kohtumises.

Kui varem hoidis seda tippmarki enda käes Itaalia koondise legendaarne väravavaht Dino Zoff, kes kaitses 1983. aastal Rootsi vastu kodumaa puuri 40 aastat 3 kuud ja 1 päev vana, siis Ibrahimovicil on vanust 41 aastat 5 kuud ja 21 päeva. 

Paraku polnud see siiski piisav, et rekordit enda nimele haarata, sest Gibraltar - Kreeka EM-kohtumises jooksis kääbusriigi eest platsile 41 aasta 5 kuu ja 26 päeva vanune Lee Casicaro. Nõnda on hoopis tema aegade vanim EM-valikmängus platsile jooksnud mängumees.

Küll ei võta (vähemalt esialgu) keegi Ibrahimovicilt ära eelmisel nädalavahetusel püstitatud rekordit, kui temast sai vanim mängija, kes on värava löönud Serie A-s ehk Itaalia kõrgliigas. Ta lõi 41 aasta ja 166 päeva vanuselt AC Milani eest sisse penalti Udinese vastu.

Eesti koondise esimene vastane Austria alistas Linzis 16 500 pealtvaataja ees Aserbaidžaani 4:1. Eesti kohtub alagruppi juhtima asunud Austriaga samal staadionil esmaspäeval.

Teised reedesed EM-valikmängud:

Bulgaaria vs. Montenegro 0:1

Gibraltar vs. Kreeka 0:3

Moldova vs. Fääri saared 1:1

Serbia vs. Leedu 2:0

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles