JÄRELVAADATAV ⟩ Võrkpalli finaalseeria: kaotusseisust välja rabelenud Selver/TalTech jõudis meistritiitlist võidu kaugusele

Postimees Sport
Copy

Võrkpalli meeste Eesti meistrivõistlustel selgitavad tšempioni Tartu Bigbank ja Selver/TalTech. Finaalseeria kolmandas kohtumises oli Tartu 2:1 eduseisus, ent külalised Selver/TalTechi näol teenisid lõpuks 3:2 (20:25, 25:19, 18:25, 25:22, 15:8) võidu. Nõnda on Selver/TalTechil meistrikulla võtmiseks vaja veel ainult üht võitu.

Täna oli võitjate edukaim 20 punktiga (+16) Oliver Orav, Marx Aru lisas 15 (+8) ja Jan Markus Üprus 13 silma (+1) ning Andri Aganits 10 (+7). Selver/TalTechi vastuvõtt oli 48%, rünnak 40%, blokist saadi 11 (5 blokki pani Aru) ja servilt 5 punkti (14 viga).

Tartule tõi selles seerias oma parima esituse teinud Matej Šmidl 28 punkti (+15), 14 silma (+9) lisas Tamur Viidalepp ja 9 (-2) Timo Lõhmus. Bigbanki vastuvõtt oli 47% ja rünnakuid lahendati 37-protsendiliselt, blokiga teeniti 8 ning serviga 4 punkti (eksiti 14 servil).

Selver/TalTechi peatreener Andres Toobal ütles pärast mängu, et talle teeb heameelt meeskonna võitlusvaim ka rasketel hetkedel. Eraldi kiidusõnad lähevad treenerilt täna meeskonna tempoosakonnale.

Tartu Bigbanki libero Rait Rikberg tõdes pärast kaotust, et kuigi täna saadifinaalivastasele rohkem vastu, on vastane paremas vormis.

Selver/TalTechi diagonaalründaja Jan Markus Üprus võrdles seeria kolme mängu ja rääkis oma meeskonna edu saladusest.

Mängu käik:

Tartu Bigbanki algkoosseis: Ronald Järv, Matej Šmidl, Timo Lõhmus, Tamur Viidalepp, Mart Naaber, Kevin Soo, libero Rait Rikberg.

Selver/TalTechi algkoosseis: Leo Meyer, Jan Markus Üprus, Rauno Tamme, Oliver Orav, Marx Aru, Andri Aganits, liberod Alari Saar ja Johan Vahter.

Seerias mängudega 0:2 kaotusseisus olnud tiitlikaitstja Bigbank alustas kohtumist isukalt, minnes Viidalepa rünnakust 7:4 juhtima ja Tartu 10:6 eduseisul võttis Tallinna klubi mõtlemisaja. Edasi kulges mäng kodumeeskonnaks olnud Bigbanki mõnepunktilises eduseisus, geimi keskel kärises vahe viiepunktiliseks (15:10). Seejärel sai aga TalTech kolm vastuseta punkti ja Alar Rikberg võttis mõtlemisaja. Kahest punktist lähemale aga ei saadud ja geimi teine pool kuulus kindlalt lõpus ja sidemängijat vahetanud Tartule, lõpptulemuseks 25:20.

Teises vaatuses tuli Tartul sidemängijana tagasi Järv. Seda geimi läks pealinna klubi 7:3 juhtima ja Rikberg saatis taas platsile Markkus Keele. Blokipunkt viis Selver/TalTechi ette 10:5 ja Meyeri serviässad suurendasid vahe 13:6-le, taas Järv mängu. See geim kulges lõpuni Selver/TalTechi dikteerimisel ja lõppskoor oli 25:19.

Kolmandas vaatuses sai taas paremini minema Tartu, haarates Naabri punktist 8:5 edu ja tartlaste 10:5 juhtimisel võttis Toobal mõtlemisaja. 11:5 seisul vahetas Tristan Täht välja Tamme. Bigbanki rünnakul vedanud Šmidli serviäss tõi tabloole kodumeeskonna 13:6 eduseisu ning taas ei antud eduseisu enam käest ja kolmandas geimis jäi 25:18 peale Tartu. Geimi lõpuhetkedel vigastas Tartu poolel hüppeliiegst Lõhmus ja tema asemel sekkus Taavet Leppik.

Neljandas geimis oli Lõhmus aga tagasi väljakul. Bigbank oli geimi alguses taas kindlam, minnes ette 8:5, ent Selver/TalTech tuli Aru rünnakust punkti kaugusele 9:8. Viidalepa serviäss andis aga kodumeeskonnale taas kolmepunktilise edu (12:9), ent uuesti jõudis pealinna klubi punkti kaugusele (13:12). Tasavägine mäng jätkus, viigi tõi pika pallivahetuse järel tabloole Tamme – 15:15. Geimi lõpus viis Meyeri hanitus Selveri ette 20:18. Ka järgmine punkt läks Selver/TalTechile. Otsustavatel hetkedel oli parem Selver, võites geimi 25:22. Nii pidi võitja selguma viiendas geimis.

Viiendas vaatuses startis paremini Selver, minnes 2:0 ette ja taas vahetas Tartu sidemängijat, kui sekkus Keel. Pooli vahetati Selveri 8:7 eduseisul, järgmine punkt tuli Orava rünnakust ja seejärel eksis Šmidl rünnakul ning Alar Rikberg võttis mõtlemisaja. Aru blokipunkt käristas vahe juba neljapunktiliseks, Tartul sekkus Keele asemel taas Järv. Viies geim kuulus Selver/TalTechile tulemusega 15:8 ja mäng seega 3:2.

Seeria neljas mäng peetakse 5. aprillil kell 19.00 Tallinnas. Vajadusel peetakse viies kohtumine Tartus 9. aprillil kell 17.00, kuues Tallinnas 12. aprillil kell 19.00 ja seitsmes 15. aprillil Tartus kell 17.00.

***

Enne mängu:

Finaalseeria kestab nelja võiduni ning Selver/TalTech on sel hooajal nii Eesti karikavõitjaks kui ka Balti liiga meistriks kroonitud Tartu vastu mängudega 2:0 peal.

Seeria avavaatuse võitis Selver/TalTech 3:0 (25:23, 25:18, 25:23). Teises kohtumises olid pealinnaklubi võidunumbrid 3:1 (25:21, 13:25, 25:14, 25:18).

Selver/TalTechi peatreener Andres Toobali sõnul oli tegemist väga tähtsa võiduga ning seda eelkõige emotsionaalselt. «Näitasime, et see polnud üks sähvatus, nagu siin räägiti. Oleme võimelised mängima, kui me ei hakka resultaadile mõtlema,» märkis peatreener.

Neid lahutab tiitlist nüüd veel vaid kaks võitu. «Me ei mõtle sellele. Praegu on siht igat mängu mängida nii hästi või halvasti nagu oskame ja natukene ka nautida. Me ei lähe mängule mõtetega, et vajame veel kahte võitu. Teine geim näitas, et ka meie võime ära kukkuda,» lisas Toobal.

Tartu mängija Roland Järv tõdes, et Bigbanki ja Selver/TalTechi tasemevahe pole tegelikult nii suur, nagu enne finaalseeria algust räägiti. «Kas me oskasime seda oodata või mitte, aga eks see on ka meie endi teha, kuidas me seal väljakul oleme. Praegu meil asjad ei tööta. Tasemevahe pole nii kõva kunagi olnudki, kui siin kõik on arvanud. Oleme jätkuvalt võrdsed meeskonnad,» ütles ta.

Ta tõi välja, et Tartu ei suuda välja võidetud eduseise hoida. «Punktid tulevad raskelt, aga lähevad kergelt. Eduseisud sulavad meil hetkega. Kadunud pole veel midagi. Lihtsalt ruum, kuhu taganeda, hakkab otsa saama. Tegemist on siiski maratoniga.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles