ÜRO nõunik näeb Venemaa sportlasi rahvusvahelisel areenil võistlemas, isegi kui nad on osalenud Ukraina sõjas

Karl-Joosep Küngas
Copy
Sõjavastane meeleavaldus USAs.
Sõjavastane meeleavaldus USAs. Foto: M10s / ZUMA PRESS WIRE / SCANPIX

Norra rahvusringhäälingu teatel soovib ÜRO kultuuriõiguste eriraportöör Alexandra Xanthaki Venemaa ja Valgevene sportlaste osalemist rahvusvahelisel areenil. Seda isegi olukorras, kui nad on osalenud Ukraina sõjas.

Xanthaki osales möödunud nädalal Rahvusvahelise Olümpiakomitee koosolekul, millest võttis NRK teatel osa umbes 240 sportlast. Seal väitis ÜRO ametnik, et Venemaa ja Valgevene sportlastel peaks olema õigus lüüa kaasa rahvusvahelistel võistlustel. Ukrainas sõdimine ei tohiks seejuures takistuseks saada.

ÜRO nõunikuna töötava Xanthaki sõnul pole Venemaa sportlased vastutavad inimõiguste rikkumiste eest, mida on Ukrainas korda saadetud. See tekitas mõistetavalt palju kõneainet ning Ukraina kahekordne olümpiavõitja Vladislav Gerakevitš otsustas ÜRO ametnikuga vestlust sotsiaalmeedias jätkata.

Gerakevitš uuris, kas Venemaa sportlased, kes sõdivad vabatahtlikult Ukraina sõjas, peaksid saama rahvusvahelistest võistlustest osavõtu keelu. «Ei. Võistlustel osalemine peaks olema keelatud, kui nad on pannud toime sõjakuritegusid või osalenud genotsiidis,» teatas Xanthaki.

Seejuures on varem öeldud, et Venemaa korraldab Ukrainas genotsiidi, kuna nad pommitavad tsiviilrajatisi ning nende sõjaväelased on piinanud ja tapnud nii Ukraina sõjaväelasi kui ka tsiviilisikuid.

Gerakevitš küsis seejärel, kas Venemaa sportlased, kes kuulusid Ukrainasse tunginud vägedesse ja võitlevad eesrindel, peaksid saama osaleda võistlustel. Peale selle palus ta vastust küsimusele, kas neid sportlasi võib sõja eest vastutama panna.

«Ei, neid ei tohi vastutama panna. Üle maailma kutsutakse mehi sõtta. Me ei saa panna vastutama neid, kes täidavad neile seatud käske osalemaks illegaalses sõjas. Need, kes panevad korda sõjakuritegusid, saab pidada vastutavaks,» teatas Xanthaki.

Xanthaki ise selgitas NRK-le, et Venemaa ja Valgevene sportlaste mitte lubamine rahvusvahelistele võistlustele on vastuolus inimõigustega. Lisaks sellele pole tema teatel saanud kinnitust ükski sõjakuritegu.

Gerakevitšil endal on olnud viimase aasta jooksul ebameeldivaid kokkupuuteid Venemaa sportlastega. Nimelt soovis üks tema konkurent koguni Gerakevitši surma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles