BLOGI JA GALERII ⟩ Kalev/Cramo võitis Prantsusmaa tippklubi vastu eurosarja poolfinaali avamängu

Postimees Sport
Copy

Eesti korvpalli lipulaev BC Kalev/Cramo võitis FIBA Europe Cupi ehk tugevuselt neljanda eurosarja poolfinaali avamängus Prantsusmaa liigatabeli tippu kuuluvat Cholet Basketit 80:73. 

Mängu saatus otsustati viimase veerandaja alguses. Seisult 57:57 tabasid Kristjan Kitsing ja Artur Konontšuk järjest kolmeseid ning Kalev tegi viie minutiga 15:0 spurdi. Seejärel jäi mäng küll veidi seisma, aga võit saadi kätte.

Sisuliselt oli siiski tegemist esimese poolajaga, sest edasipääseja selgub kahe mängu punktide kogusummas. Korduskohtumine peetakse järgmisel kolmapäeval Prantsusmaal.

«Ütlesin pärast eelmise ringi mängu Bambergiga, et parem võita esimene kolme kui seitsme punktiga. Ent peame tegema samamoodi nagu siis, minema võõrsile ainult võidu peale mängima, mitte edu hoidma,» ütles Kalevi peatreener Heiko Rannula.

Ta lisas, et jäi paljude asjadega rahule, ent samamoodi leidub asju, mida tuleb parandada: «Esimesel poolajal tulid vastased tänu lauavõitlusele mängu tagasi, peame parandama pick’n’roll-mängu kaitset ning õppima ka lõppe paremini mängima. Aga oleme noor ja üsna kogenematu sats, on arusaadav, et niisuguste mängudega neid kogemusi saamegi.»

Cholet on haavatud, sest mitu põhimängijat eesotsas mängujuht TJ Campbelliga on vigastatud. Kalev alustaski hiilgavalt ning tõttas kolme minutiga kolme tabava kaugviske toel ette 11:2. Vastastel lasti mitme kerge kiirrünnaku abil mängu tagasi tulla ning väikesele vaheajale mingi seisul 17:14.

Teist veerandit alustas Kalev suurepärase kaitsetööga ning vastased hoiti viie minuti jooksul kõigest kahe punkti peal. 17. minutil said võõrustajad avapoolaja suurima eduseisu 30:19. Vastaste rünnakuliider Dominic Artis võttis mängu enda õlgadele, tabas kolm mitte just lihtsat kolmest ning tõi külalised suureks vaheajaks nelja punkti kaugusele – 35:31.

Teise poolaja alguses sattus pidurdamatusse hoogu Cholet’ mängujuht Enzo Goudou-Sinha, kes sopsas neli kolmest ja vedas omad ette 48:44. Õnneks leidsid kalevlased vastuseid ja otsustava spurdini jätkus tasavägine mäng.

Enne mängu:

Etteruttavalt olgu ära öelnud, et finaali pääseja selgitatakse kahe poolfinaali koondtulemusega, mis tähendab, et kodusaalis - milleks sel korral on Tondiraba jäähall - on arvel iga punkt. Ent nüüd mängust, vastasest ja Kalevist...

Cholet hoiab Prantsusmaa liigas 25 mängust saadud 16 kaotusega küll kõrget kolmandat kohta, kuid eelmisel nädalal saadi kaks kindlat kaotust: Gravelines-Dunkerque’ile jäädi võõrsil alla 78:92 ning Paris Basketballile kodus 63:79.

Viimati mainitud mängus tegi Cholet’ eest debüüdi Ukraina koondislane Bohdan Blõznjuk, kes alles nädalapäevad varem oli eurosarjas heidelnud Budivelnõki ridades Cholet’ vastu! Kalevi vastu Blõznjuk mõistagi mängida ei saa, sest ta esindas samas sarjas juba teist klubi.

Olulistest puudujatest tasub veel välja tuua Cholet' põhimängujuhi TJ Campbelli, kes murdis viimases eurosarjamängus Kiievi Budivelnõkiga jalaluu. 

Kalevil on kõik mehed mänguvalmis, peatreener Heiko Rannula sõnul tuntakse uues mängupaigas Tondiraba hallis end üllatavalt koduselt. «Võrreldes esmaspäevasega on temperatuur tõusnud ja kui mängu ajal rahvas saali tuleb, on juba täitsa mõnus. Ning saal meenutab veidi Saku halli oma,» kiitis Rannula.

Ehkki tulemused näitavad, et Cholet’ hetkevorm pole kõige parem, ei tohi vastast alahinnata. Europe Cupil võideti sügisel esimesel etapil kuuest mängust neli ning talvel vahegrupis kuuest viis. Veerandfinaali avamängus jäädi Budivelnõkile alla 72:73, teises matšis juhiti vähem kui kuus minutit enne lõppu 20 punktiga, ent siis kaotati Campbell ja lõpuks võideti vaid 83:79. Selsamal Blõznjukil avanes viimasel sekundil viigivõimalus, kuid kiire liikumise pealt tehtud kaugvise ei tabanud.

Cholet’ meeskond on eurosarjas tegutsenud küllalt ühtlaselt. Suurim korvikütt, tagamees Dominic Artis on visanud mängus keskmiselt 14,1 punkti. Samas säras ta võimsalt just viimases mängus Budivelnõkiga, kus kerkis 26 punktiga üleplatsimeheks (kolmesed 9/6).

Keskmiselt üle kümne punkti on visanud veel Perry Ellis (13,5), 216 cm pikkune tsenter Justin Patton (10,5) ja Campbell (10,4). 34-aastase Prantsusmaa koondislase Kim Tillie keskmine saak on väiksem, aga tema suured kogemused kuluvad tiimile marjaks ära.

Võib meenutada, et eelmises ringis võis Kalevile pisut eelistada Saksamaa liigas heasse hoogu sattunud Bambergi Broset, kuid päeva lõpuks murdis Kalev vastase teises mängus vägagi kindlalt (kodus võideti 80:77, võõrsil 85:67).

FIBA kodulehe hinnangul on üks Kalevi ja Cholet’ matši võtmetegur küsimus, kuidas saab prantslaste kaitse hakkama Kalevi snaiprite Wesley Van Becki ja Artur Konontšuki pidurdamisega.

Cholet’ visketabavus on seni sarja paremuselt kolmas (49,4 protsenti), Kalev aga on hoolikaim palli hoidja (keskmiselt 10,1 pallikaotust). Samas on Cholet teinud mängus koguni 8,2 vaheltlõiget.

«Vastu astub atleetlik võistkond, kus on nii kogemust kui ka noorust. Oleme ses sarjas jõudnud kaugele, mõni mängija on võib-olla veidi üle mõelnud, aga tegeleme sellega,» märkis Rannula.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles