Tartu jõudis esmakordselt Eesti-Läti liiga Final Four'i, Viimsi alistas Euroopa tippklubi!

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy
Tartu korvpallimeeskond jõudis esmakordselt Eesti-Läti liigas nelja parema hulka.
Tartu korvpallimeeskond jõudis esmakordselt Eesti-Läti liigas nelja parema hulka. Foto: Diana Jesin/Tartu Ülikool Maks & Moorits

Eesti-Läti korvpalliliigas on selgunud kolm poolfinalisti. Riia VEFi kõrval jõudsid Final Four'i Kalev/Cramo ja Tartu Ülikool Maks & Moorits, kuid Viimsi/Sportlandi ja ukrainlaste Prometei kahe võiduni peetav veeerandfinaalseeria jätkub!

Kui enne tänast olid Tartu vs. Ventspils vastasseisus mõlemad võitnud vaid võõrsil, siis nüüd õnnestus taaralinlastel needus murda.

Kui välja arvata algus, kubises kogu matš play-off'i pingest. Tohuvabohus õnnestus Tartul aga initsiatiiv haarata ja teisel veerandajal pääseti juhtima juba 15 punktiga. Kuigi omati head võimalust ka vahet suuremaks käristada, siis Ventspils midagi lihtsaks ei teinud.

Otsustava veerandaja keskpaigas läks korraks ka päris ärevaks, sest külalised jõudsid vaid nelja punkti kaugusele. Tartlastel oli vastus olemas: 7:2 vahespurdist piisas vastase murdmiseks. Lõpuks võideti 92:69. Tasuks esmakordselt pääse 2018. aastast peetava sarja nelja parema sekka.

Tartlaste resultatiivseimad olid võrdselt 23 punktiga Jitaurious Gordon ja Tomas Pavelka. Neist viimane noppis ka 16 lauapalli. Ventspilsi kasuks kogus Guntis Sipolins 15 silma.

Eelkõige eurosarjale poolfinaalile keskenduv Kalev/Cramo pidi Ogre vastu taas oma jagu vaeva nägema. Lõpuks murti lätlased võõrsil maha 83:66, paremus pandi maksma viimase pooleteist veerandajaga. 

Kalevlaste parim oli viis kolmest tabanud Kregor Hermet 23 punktiga. Ogre kasuks panustas William Gary Talton 19 silmaga. 

Mullu debüüthooajal üllatuslikult Final Four'i jõudnud Viimsi sepistas šokk-tulemuse. Põhiturniiril vaid ühe kaotuse saanud Prometei vastu juhiti kodus suurema osa mängust, kolmanda veerandaja lõpus isegi 11 punktiga. Lõpuks läks 107:105 paremuse maksma panemiseks tarvis aga kaht lisaaega!

Veel 4.39 enne lõppu oli võõrustajate edu 83:77, viimasele minutile mindi kolmepunktilises edus. Peaaegu 20 korda suurema eelarvega Ukraina klubi jõudis aga viigini. Viimsil oli veel võimalus matš ära otsustada, ent Malik Toppini vise ei tabanud.

Järgnenud lisaaeg kulges punkt-punktis. Kui tabloole jäi 19 sekundit, säras tablool 100:100. Taas jäi viimane sõna Viimsile, ent sel korral eksis viskel Devin Lee Harris.

Ent täna oli ikkagi nende päev! Kõvasti võidelnud Viimsi sai lõpuks oma tahtmise. Tõsi, lõpp lasti veel teravaks. Siim-Markus Post eksis kahel vabaviskel, ent päris korralikule viskele saanud Issuf Sanon viimase sekundi kolmene ei tabanud.

Tasub meenutada, et Prometei lõpetas Euroopa tugevuselt teise-kolmanda eurosarja EuroCupi põhiturniiri A-grupi esikohaga! 18 mängust võideti 14.

Viimsi poolelt oli 24 punktiga resultatiivseim Karl Johan Lips, kes mängis lausa 34 sekundit üle 46 minuti. Prometeile ei piisanud ka üleplatsimeheks kerkinud Gian Clavelli 33 silmast.

Eesti-Läti liiga finaalturniir toimub reedel-laupäeval Tallinnas Unibet Arenal. Kalev/Cramo kohtub poolfinaalis VEFiga, Tartu jääb veel vastast ootama. Viimsi ja Prometei otsustav mäng toimub esmaspäeval Riias. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles