JÄRELVAADATAV ⟩ Selver/TalTech alistas ka neljandat korda Bigbanki ja tuli Eesti meistriks

Postimees Sport
Copy

Kahel viimasel hooajal Maarjamaa parima võrkpalliklubi tiitlit kandnud Tartu Bigbank jäi ka finaalseeria neljandas kohtumises Selver/TalTechile alla – sedapuhku 2:3 (22:25, 25:23, 25:23, 23:25, 13:15) –, mis tähendab, et Tallinna ühendklubi sai pea kohale tõsta mesimagusa Eesti meistritiitli. 

Sarnaselt seeria kolmandale kohtumisele oli tänane mäng samuti nagu sõit Ameerika mägedel. Selver suutis seejuures teises ja kolmandas geimis maha mängida 9:1 ja 9:2 eduseisud ning need geimid ka kaotada, ent suutis siiski vaimselt mitte murduda.

Tänagi vedas Selver/TalTechi rünnakuid Oliver Orav, kes tõi 26 punkti (+20), supermängu teinud tempomees Marx Aru panustas 18 punktiga (+11) ja pani seejuures 10 blokki, Jan Markus Üprus tõi 16 silma (+7). TalTechi vastuvõtt oli 40% ja rünnak 47%, blokist saadi kokku 17 silma ja servilt 7 punkti (5 ässa lõi Orav) ja eksiti 18 servil.

Bigbanki edukaim oli 24 punktiga (+9) Matej Šmidl, Mart Naaber panustas 15 punkti (+12) ning Taavet Leppik ja (+4) Tamur Viidalepp (+8) kumbki 14 punkti. Tartu vastuvõtt oli 37% ja rünnak 47%, blokist teeniti 9 punkti (Naabrilt 5 sulustamist) ja servil löödi 7 ässa ja eksiti 22 pallingul.

Meistriliiga parimad mängijad:

Nurgaründajad: Oliver Orav (Selver/TalTech) ja Matthew Slivinski (Võru Barrus VK)

Temporündajad: Mart Naaber (Tartu Bigbank) ja Marx Aru (Selver/TalTech)

Diagonaalründaja: Matej Šmidl (Tartu Bigbank)

Sidemängija: Leo Meyer (Selver/TalTech)

Libero: Johan Vahter (Selver/TalTech)

Mängu galerii:

Mängu käik:

Selver/TalTechi algkoosseis: Leo Meyer, Jan Markus Üprus, Oliver Orav, Rauno Tamme, Andri Aganits, Marx Aru, liberod Johan Vahter ja Alari Saar.

Tartu Bigbanki algkoosseis: Markkus Keel, Matej Šmidl, Timo Lõhmus, Tamur Viidalepp, Kevin Soo, Mart Naaber, libero Rait Rikberg.

Mängu algus oli tasavägine, 10:10 seisult läks kodumeeskond Aru blokist ja Orava serviässast ette 12:10 ning Alar Rikberg võttis mõtlemisaja. Õige pea käristas Selver/TalTech Tamme võimsa rünnaku järel vahe 15:11-le ning uuesti kutsus Rikberg mehed platsi äärde. Tartu tuli punkti kaugusele (16:15), ent otsustavateks hetkedeks sai TalTech Orava rünnaku järel 21:18 edu ning geim kuulus pealinna klubile tulemusega 25:22.

Teist grimi alustas Tartul Viidalepa asemel Taavet Leppik, ülejäänud koosseisud samad. Selver/TalTech pääses ette 3:0 ja Rikberg võttis olukorra päästmiseks kiirelt mõtlemisaja. Ent Tallinna klubi blokk tõi neile ka järgmise ning Tamme hanitus ülejärgmise punkti. Orava serviässa ja vastaste järjekordse servivea järel oli eduseis juba 8:1. Veel üks äss Oravalt – 9:1. Lõhmuse asemele vaheati sisse Kristjan Unt. Tartu suutis suurest kaotusseisust välja tulla, Leppik võttis blokiga kinni Aganitsa ja edu oli vaid 12:10 ning Šmidli rünnaku järel kahanes edu minimaalseks ehk 12:11-le (Tamme asmele sekkus Tristan Täht). Viigini jõuti Orava eksimuse järel – 13:13. Õige pea oli Bigbank juba ise ees 15:13. Geimi lõpp oli pingeline ja Tartu suutis selle vaatuse enda kasuks keerata 25:23.

Kolmandas geimis Tartul Lõhmus tagasi platsil, TalTechil jätkas Täht Tamme asemel. Orava serviäss andis TalTechile 5:1 edu, Lõhmuse asemele tuli platisle Viidalepp ja Keele asemel Ronald Järv. Tähe rünnakust oli kodumeeskonna edu 9:2. Geimi keskele asendas Tamme Üprust. Viidalepp tõi Bigbanki kolme silma kaugusele (14:11) ja Viidalepp seadis jalule 14:14 viigi. Naabri ässa järel olid külalised peal 20:18 ning geim võideti 25:23.

Neljandas geimis tuli TalTechil platsile algkoosseis, Tartul olid samuti platsil algkoosseisu mehed, va Viidalepp ja Järv. Geimi algus oli tasavägine, 7:6 TalTechi juhtimisel sekkus Järve asemel Keel. Šmidli serviäss andis Bigbankile 15:12 eduseisu ning edasi kulges geim Tartu dikteerimisel. Aga kodumeeskond võitles end veel 22:22 viigini. Uuesti pääses Tartu ette ja uuesti viigistas TalTech – 23:23. Geimpalli sai esimesena TalTech, kui Šmidl eksis – 24:23. Ja blokipunkt tõi 25:23 geimivõidu TalTechile.

Viies vaatus algas tasavägiselt, Orava järjestikused rünnakud andsid kodumeeskonnale 6:2 edu. Tartul tuli geimi algulö Lõhmus platsile. Pooli vahetati TalTechi 8:7 eduseisul. Mõlemad meeskonnad tegid järjest servivigu, Orav viis oma meeskonna ette 11:9 ja Aganits 12:9. Time-out Tartule. Orav tõi matšpalli seisul 14:11 ja geim võideti lõpuks 15:13.

***

Enne mängu:

Selver/TalTech on nelja võiduni peetavat finaalseeriat juhtimas mängudega 3:0, viimati saadi Tartust jagu 3:2, esimene mäng võideti 3:0 ja teine 3:1.

Bigbanki meeskonna peatreener Alar Rikberg ütles, et tema mingeid kardinaalseid muudatusi teha ei plaani. «Esmaspäeval puhkasime, täna tegime jõudu ja õhtul on pallitrenn. Kahe mängu vahel on nii vähe aaeg, et mingeid suuri muudatusi mul enam plaanis teha pole. Liigume oma tavalises rütmis,» sõnas Rikberg.

«Seeria kolmas mäng oli esimene finaalivääriline mäng, kus andisme korraliku lahingu ja kus oli palju pikki ja võitluslikke pallivahetusi. Otsustavaks sai neljanda geimi lõpp, kus me suutsime edu maha mängida ja viiendas geimis Andri Aganitsa serviseeria. Seal jäime me algul hätta rünnakute lahendamisega ja seejärel vastuvõtul,» vaatas juhendaja tagasi eelmise kohtumise võtmehetkedele.

Selver/TalTechi peatreener Andres Toobali sõnul on mängijad tahtmist täis. «Eile õhtul tegime kergema taastava trenni, mehed on tahtmist täis ja meeskonnas on hea vaib. Isegi Denis Losnikov tegi esimesi hüppeid ja liikumisi ja on näha, et kõik on valmis meeskonna eest välja astuma. Viimane 3:2 tulemus on selles vaates hea, et oli vaja kõvasti vaeva näha ja eks see teeb ka valvsaks meid, et midagi niisama oodates ei juhtu,» rääkis juhendaja.

«Kõik saavad aru, et tehtud pole veel midagi ja püüame endiselt oma rida ajada, mõtlemata, millises faasis see seeria on. Kui on vaja mängida viiendat, kuuendat või seitsmendat mängu, peame valmis olema,» lisas Toobal.

Vajadusel peetakse viies kohtumine Tartus 9. aprillil kell 17.00, kuues Tallinnas 12. aprillil kell 19.00 ja seitsmes 15. aprillil Tartus kell 17.00.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles