Vastuoluline male suurmeister sõimas Carlsenit fašistiks (3)

Postimees Sport
Copy
Sergei Karjakin.
Sergei Karjakin. Foto: imago sportfotodienst/Scanpix

Venemaa male suurmeister Sergei Karjakin andis kohalikule meediale intervjuu, milles nimetas norralasest maletähte Magnus Carlseni fašistiks.

Intervjuus Kremlimeelse ajakirjaniku Boriss Kortševnikoviga sõnas Karjakin, et kui varem oli võimalik Carlseniga arutelusid pidada, siis enam mitte.

«Kui ta varem aruteludest osa võttis, siis väljendas ta end normaalselt, kuid nüüd räägib ta järsku, et venelased ei tohiks rahvusvahelistel turniiridel osaleda,» ütles Karjakin.

Selle peale katkestas ajakirjanik tema sõnavõtu ning küsis, kas Carlseni käitumist võib pidada fašismiks. «Ma ei tahtnud seda välja öelda, aga võib-olla jah,» vastas Karjakin.

Oslo ülikoolis vene keele professorina töötav Norra maletaja Atle Grønn selgitas NRKle lähemalt, milline pilt on Carlsenist idapiiri taga maalitud.

«Kui vaatate Venemaa televisiooni, siis nad ei ütle, et Magnus tahab Venemaa mängijaid boikoteerida, sest Venemaa sõdib Ukrainaga. Nad ütlevad, et ta tahab venelasi boikoteerida, sest talle ei meeldi venelased. Inimesed, kes seda televisioonist kuulevad, mõtlevad, et nad ei meeldegi lääne inimestel. Asja iva on aga selles, et me kritiseerime sõda, mida Putin ja Venemaa peavad,» ütles Grønn.

Karjakini puhul on tegemist vastuolulise maleinimesega. 12-aastaselt kerkis ta küll tol ajal noorima maletajana suurmeistriks, kuid ta on ka president Vladimir Putini vankumatu toetaja.

Krimmi poolsaarel sündinud, kuid 2009. aastal Ukraina passi Venemaa oma vastu vahetanud Karjakin ületas hiljuti uudistekünnise, sest teeb Venemaa poolt okupeeritud aladel Ukrainas malepropagandat. «Meie vabariikides on andekaid noori. Ootan, et lapsed võimalikult kiiresti Venemaa maleellu kaasatakse. Sellisel juhul saavad nad toetuse ning võimaluse osaleda Venemaa turniiridel,» kirjutas Karjakin Telegrami.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles