Sõda Euroopa mängude ümber võib viia vehklemise olümpiakavast

Ville Arike
, reporter
Copy
Lähikuud peavad näitama, milleni rahvusvahelises vehklemiselus Venemaa ja Valgevene sportlaste võistlema lubamise teemal käiv sõda lõpuks välja viib.
Lähikuud peavad näitama, milleni rahvusvahelises vehklemiselus Venemaa ja Valgevene sportlaste võistlema lubamise teemal käiv sõda lõpuks välja viib. Foto: Tairo Lutter

Tulenevalt Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) soovitusest Venemaa ja Valgevene sportlasi võistlustele tagasi lubada ning maailma vehklemisliidu (FIE) sellekohasest kindlast otsusest on kulisside taga läinud lahti väga kõva võitlus, mis halvemal juhul võib alale tulevikus maksta koha olümpiaprogrammis. Põhiliseks võitlustandriks on juunis Krakó​wis tulevad Euroopa mängud.

Kogu asi läheb kahvlisse asjaoluga, et on kokku lepitud, et Euroopa mängude raames toimub ka EM, mis aga kuulub järgmise aasta Pariisi olümpiamängude kvalifikatsioonipunkte andvate võistluste hulka. Euroopa mänge korraldav Euroopa Olümpiakomitee (Euroopa OK) on olnud ja on endiselt kindlal seisukohal, et Venemaa ja Valgevene sportlastel pole sel võistlusel kohta. FIE (kelle korraldada on EM) aga on ähvardanud Euroopa mängude vehklemisturniirilt EMi ja seega ka olümpiapunkte andva staatuse ära võtta juhul, kui venelased-valgevenelased seal võistelda ei saa.

Rahvusvahelises vehklemiskogukonnas sosistatakse, et kui niimoodi läheb, võib ala oodata peatne olümpiaprogrammist väljaarvamine. See tähendaks ainult üht – vehklemise kui spordiala tipptaseme surma, sest enamik rahvusvahelisi ja riikidesiseseid toetusmehhanisme kaoks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles