Huuletubakas vallutas Premier League’i. Kuidas on lood Eestis?

Siim Kaasik
, reporter
Copy
Leicester City ründaja Jamie Vardy jättis endi sõnul huuletubaka tarvitamise maha viie aasta eest, sest tema sõltuvus sai meedias negatiivset vastukaja.
Leicester City ründaja Jamie Vardy jättis endi sõnul huuletubaka tarvitamise maha viie aasta eest, sest tema sõltuvus sai meedias negatiivset vastukaja. Foto: BEN STANSALL/AFP/Scanpix

Maailma tugevaimas jalgpalliliigas Premier League’is on võimust võtmas snus’i-epideemia. Mõne vutitähe nikotiininälg on sedavõrd suur, et padjake on huule alla lükatud isegi miljonite televaatajate ees. Juba paarkümmend aastat on snus olnud ka Eesti sportlaste suur sõber, kuid pigem on tarvitamine siinsete atleetide seas langustrendis.

Snus’ist ehk huuletubakast on saanud Inglismaa jalgpalli igapäevane osa. Tarvitajaid leiab absoluutselt igal tasemel ning eliitklubideni välja. Endine Sunderlandi ja Bristol City peatreener Lee Johnson ütles oma kogemusele põhinedes, et snus’i tarvitab hinnanguliselt 35–40 protsenti Inglismaal mängivatest jalgpalluritest. Ta möönis, et pigem võib see arv olla suurem, mitte väiksem.

The Athletic avastas oma uurimise käigus, et snus’ist on raskes sõltuvuses vähemalt üks kõrge profiiliga Inglismaa koondise mängija, keda näeb harva ilma punnis mokata. Samast uurimisest tuli välja, et üks League One’i tasemel jalgpallur müüb snus’i 13- ja 14-aastastele akadeemia mängijatele. Üks League Two mängija haigestus aga snus’i tarvitamise tõttu vähki ning tal tuli osa igemest ära lõigata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles