VIDEO ⟩ Eesti sporditalent kirjutas Aafrikas ennast rekordite raamatusse

Postimees Sport
Copy
Jaan Roose.
Jaan Roose. Foto: Migwa Nthiga / Red Bull Content Pool

Eesti slackliner Jaan Roose püstitas uue rekordi ületades pikima slackline'i Aafrikas. Roose läbis edukalt 580-meetrise slackline'i, mis rippus kahe kaljumoodustise vahel, mida tuntakse Keenia Samburu maakonnas Nkadorru Murto ehk Cat and Mouse nime all.

Roose on professionaalne slackline'i sportlane, kes on osalenud mitmetel võistlustel ja võitnud erinevaid tiitleid, sealhulgas 2016. aasta slackline'i maailmameistrivõistlused. Ta külastas Keeniat 2022. aasta lõpus ja näitas oma oskusi kohalikul külaturul, tutvustades nii Keenias suhteliselt haruldast slacklining-spordiala.

Kuid Roose tuli ka kavatsusega ületada mandrirekord ja ta tegi seda Samburu maakonna südames asuvate Cat and Mouse kivimoodustiste vahel. Asukoht valiti välja just ainulaadsete kivimoodustiste ja kultuurilise tähtsuse tõttu Samburu rahva jaoks.

Samburud on kohalik karjakasvatajate rühm, kes on tuntud oma traditsiooniliste tseremooniate ja eluviiside poolest. Vägiteo lõpuleviimiseks sai Roose traditsioonilise õnnistuse Samburu vanematelt, keda oma kogukonnas väga austatakse.

Jaan Roose kassi ja hiire vahel.
Jaan Roose kassi ja hiire vahel. Foto: Migwa Nthiga / Red Bull Content Pool

Slackline'i ülesseadmine kestis kokku 16 tundi ja 30 minutit - ülespanekul aitasid kaasa kohalik ronimiskogukond ja Climbing Life Kenya. Slackline rippus 151 m kõrgusel Catil ja 195 m kõrgusel Mouse'il, pakkudes Roosele ainulaadset väljakutset pannes mehe keerulisest kallakust üles kõndima.

Õigete ilmastikutingimuste saabudes alustas Roose slackline'il kõndimist ning võitles 58 minutit karmi päikese ja kuni 9 m/s puhuva külgtuulega.

Roose saavutused tõstavad esile erilisi spordialasid ning tutvustavad selliste asukohtade ilu ja kultuurilist tähtsust nagu Samburu maakonnas asuv Cat and Mouse kivimoodustis.

Vaata videot Red Bulli lehelt

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles