Saabub täielik sooline võrdsus – meeste 50 km käimist asendab olümpia kergejõustikuprogrammis uus ala

Toimetas Ville Arike
Copy
Naiskäijad ei pea hakkama võistlema 50 km distantsil, vaid saavad seda teha koos meestega lühemal teatevõistlusel. Pilt on tehtud eelmise aasta EMil Münchenis.
Naiskäijad ei pea hakkama võistlema 50 km distantsil, vaid saavad seda teha koos meestega lühemal teatevõistlusel. Pilt on tehtud eelmise aasta EMil Münchenis. Foto: ANDREJ ISAKOVIC/AFP/Scanpix

Olümpiamängude kergejõustikuprogrammi 1932. aasta Los Angelese mängudest saati kuulunud 50 km käimine leidis tunamullustel Tokyo mängudel oma lõpu, sest järgmisel aastal Pariisis toimub selle asemel segavõistkondade teatekäimine.

Uuel alal osalema lubatakse 25 riigi võistkonnad, mis koosnevad ühest naisest ja ühest mehest. Toimub neli etappi, igaüks umbes 10 km pikkune. Alustab mees, jätkab naine, seejärel läheb uuesti rajale mees ning lõpetab naine. Kokku läbitakse maratonidistants (42,195 km), teatas rahvusvaheline kergejõustikuliit (World Athletics, WA).

Pariisis toimub selle ala võistlus Eiffeli torni ümbruses.

Olümpiaprogrammi jäävad alles nii meeste kui ka naiste 20 km käimine. Soolise võrdsuse saavutamiseks pakkus WA esiti välja 50 km distantsi ka naistele, kuid portaali InsideTheGames teatel lükkas Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) selle tagasi. Lõpuks mõeldi välja teatevõistlus ja see asendab meeste senist pikimat distantsi.

WA märkis uhkusega, et esimest korda olümpiamängude ajaloos on kergejõustikus saavutatud täielik sooline võrdsus ehk meeste ja naiste võistlusprogramm on ühesugune.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles