Paraolümpia avalik saladus: keelatud ainete asemel käib hoopis suurem sohitegemine

Karl Mihkel Eller
Copy
Kõige suurem klassifitseerimisega petmine toimub ujumises, mis on paraspordi üks populaarsemaid alasid. Foto on illustratiivne.
Kõige suurem klassifitseerimisega petmine toimub ujumises, mis on paraspordi üks populaarsemaid alasid. Foto on illustratiivne. Foto: Joel Marklund/AP/Scanpix

Mitu endist spordijuhti ja sportlast on tulnud lagedale väidetega, et paraspordis on aastaid toimunud ulatuslik petmine. Eesti parasportlaste hinnangul on valemängurlus avalik saladus. 

Austraalia ajakirjanikud leidsid ulatuslikus uuringus, et parasportlaste hulgas on palju sportlasi, kes on teadlikult liialdanud oma puude raskusastmega, et pääseda võistlema eelduslikult nõrgemate parasportlaste vastu, kellega konkureerides on neil lihtsam medaleid võita. Eri puudeastmega sportlased on jaotatud kümnesse arvestusse: kümnes klass viitab kõige nõrgemale ning esimene kõige raskemale puudele.

Paraspordis ongi ülioluline roll klassifitseerimissüsteemil, mis peaks eri puuetega sportlastele tegema mänguruumi võrdsemaks. ABC telekanali saates «Four Corners» andsid endised sportlased ja ametnikud mõista, et klassifitseerimist saab kergesti mõjutada ning selle põhjalik reformimine on hädavajalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles