Jalgpallur rääkis naiste spordi ühest suuremast tabuteemast: see pole häbiasi

Postimees Sport
Copy
Linda Sällström (vasakul).
Linda Sällström (vasakul). Foto: Markku Ulander/Lehtikuva/IMAGO/Scanpix

Soome jalgpallinaiskonda kuuluv Linda Sällström rääkis avameelses intervjuus naiste spordi ühest suuremast tabuteemast – menstruatsioonist. Ta avaldas, et on menstruatsioonivalude tõttu minestanud, kuid tahab nüüd olukorda selgitada.

Delikaatne teema kerkis päevakorda aprilli alguses, kui Inglismaa naiste jalgpallikoondis teatas, et vahetab MMil valged lühikesed püksid siniste vastu. Naised tundsid end menstruatsiooni ajal üleni valgetes mängurõivastes ebakindlalt.

«Osa klubisid ja varustuse tootjaid on ärganud, et menstruatsiooni puhul tuleb lühikeste pükste värv hoolikalt läbi mõelda. Hea, et asi on võetud teemaks,» arvas Sällström, kes teab, mida inglannad tunnevad. Ka Soome naiskond on pikalt mänginud valget värvi pükstes.

«Vahel võib juhtuda, et oi-oi, nüüd on menstruatsioon ja sul on jalas üleni valged lühikesed püksid. Suurt kahju pole veel tekkinud. Teisest küljest, kui minuga selline asi juhtuks, siis võib-olla tekitaks see ka teretulnud diskussiooni. See pole häbiasi,» arvas Soome koondise edukaim väravalööja Sällström.

Arstiks õppiva 34-aastase Sällströmi jaoks on arutelu päevade osas oluline. «Kogu arutelu eemaldab naise häbi, mis on täiesti ebavajalik. Menstruatsioon on täiesti loomulik asi, mis mõjutab väga paljusid inimesi siin maailmas. Mida rohkem seda arutatakse, seda rohkem see normaliseerub,» arvas naine.

Veebruaris ütles Rootsi suusataja Johanna Hagström, et oli suures stressis, sest tal algas menstruatsioon vaid 15 minutit enne MMi sprindikvalifikatsiooni. Eelmisel suvel rääkis Soome keskmaajooksja Sara Lappalainen, et menstruatsioon mõjutas tema Teemantliiga debüüti.

Viimastel aastatel on mitmed naissportlased soovinud, et treeneritöös võetaks paremini arvesse menstruatsiooni. Sümptomid on individuaalsed, kuid menstruatsiooniga võivad kaasneda näiteks alakõhust selga kiirguvad valud, iiveldus ja pearinglus. «Keskkoolis minestasin matemaatikatunnis, kui mul oli lihtsalt nii tugev valu,» meenutas Sällström.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles