Venelasi kaitsnud Norra olümpiavõitjat süüdistatakse valeinfo levitamises

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Astrid Uhrenholdt Jacobsen (paremalt) koos Therese Johaugi ja Heidi Wengiga.
Astrid Uhrenholdt Jacobsen (paremalt) koos Therese Johaugi ja Heidi Wengiga. Foto: Anders Wiklund/TT/SCANPIX

Kuigi Astrid Uhrenholdt Jacobsen võiks olümpiavõitja ja maailmameistrina olla Norras tõeline sangar, leiab endine murdmaasuusataja ennast hoopis kaasmaalaste pahameeletule alt.     

Nimelt süüdistab Norra tippsõudja Kjetil Borch endist suusatippu sportlaste usalduse kuritarvitamises, kohatus käitumises ja tagatipuks veel ka valeinformatsiooni esitamises.

Norra sportlaskomisjoni esimehena töötav Jacobsen osales jaanuaris Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) kohtumisel, kus arutati Venemaa ja Valgevene sportlaste võimalikku naasmist rahvusvahelisele areenile. Seal ütles olümpiavõitja väidetavalt, et ühtegi sportlast ei tohiks diskrimineerida ainult tema rahvusest tulenevalt.

Seda, mida Norra atleedid tegelikult asjast arvavad, polnud selleks hetkeks aga kordagi uuritud. «Jacobsenil polnud mitte millelegi tugineda, kui ta sellist asja Norra sportlaste eest rääkides ütles. Olgugi et korduvalt on palutud läbi viia uuring, millega saaks teada Norra sportlaste tõelise arvamuse,» pahandab Borch. 

«Jacobsen ei esindanud seal meie sportlaste huve ja Norra spordidemokraatia muutus sellest tunduvalt nõrgemaks. Olukord on praeguseks ebastabiilne, sest meie vaateid lihtsalt ei kaitstud,» jätkas kahekordne olümpiamedalist.

Ühtlasi leidis Borch, et selle tulemusena ei kuulnud ROK kordagi Norra sportlaste õiget arvamust. «Kaotasime oma võimaluse ennast kuuldavaks teha. Lisaks kasutas esimees oma positsiooni selleks, et levitada ideed, millele lõviosa siinsetest sportlastest on kardinaalselt vastu. Sellist käitumist ei saa aktsepteerida!»

Kuigi Jacobsen lükkas süüdistused ümber, on Norra sportlased nüüd nõudmas sisejuurdlust, mis tõe päevavalgele tooks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles