FOTO ⟩ Skandaal: riik loobus EMist, sest avatseremoonial süüdati nende lipp

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy
Aram Nikolyan pani Aserbaidžaani lipu põlema.
Aram Nikolyan pani Aserbaidžaani lipu põlema. Foto: PHOTOLURE/Reuters/Scanpix

Armeenias Jervevanis toimuv tõstmise EM algas suure pahandusega, mille tulemusel loobus Aserbaidžaani koondis sootuks võistlemisest.

Sündmused hakkasid hargnema reedesel avatseremoonial. Etendusega seotud moelooja Aram Nikolyan haaras rongkäigu ajal Aserbaidžaani lipu ning pani selle põlema.

«Mu ainus soov oli, et Aserbaidžaani lipp ei lehviks Jerevanis, Armeenia pealinnas,» vahendas Insidethegames Nikolyani motiivi. «Kui keegi arvab, et ma pole pidanud nii käituma, riputage Aserbaidžaani lipud oma kodudes üles.»

Aram Nikolyan süütas Aserbaidžaani lipu.
Aram Nikolyan süütas Aserbaidžaani lipu. Foto: PHOTOLURE/Reuters/Scanpix

Pole saladus, et naaberriigid ei saa omavahel pehmelt öeldes hästi läbi. Lähiajaloos on Mägi-Karabahhis peetud maha kaks sõda.

Pärast avatseremoonia konflikti tegi Aserbaidžaani koondis resoluutse otsuse, loobudes võistlemisest. Jerevani sõitis neli sportlast ja mitu muud tiimiliiget. Sealse olümpiakomitee avalduses seisis, et nad ei saa «barbaarset aktsiooni» kuidagi aktsepteerida.

Nikolyani käitumist taunis ka Euroopa tõsteliit. Nende sõnutsi rikuti ausa spordi väärtusi.

Muide, EMil on oluline roll ka järgmise aasta Pariisi olümpia osas. Kõigil sportlastel tuleb lisaks muude kriteeriumite täitmisele osaleda kvalifitseerumiseks vähemalt kolmel tähtsal võistlusel. Jerevani mõõduvõtt kuulub sinna alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles