VIDEO Õhulend, millest tekkinud haavad pole paranenud ka 16 aastaga

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy
Jan Mazoch 2018. aastal.
Jan Mazoch 2018. aastal. Foto: T-Mobile Olympijský běh/Facebook

Tänavu 38. sünnipäeva tähistavas Jan Mazochis nähti kunagi suurt potentsiaali, ent tema suusahüppekarjäär lõppes põhimõtteliselt juba 2007. aastal.

Mõni hooaeg varem juunioride MMil pronksi võitnud, toona 21-aastane noorsportlane võistles Poolas Zakopane MK-etapil. Paraku sattus ta 134 meetri mäel torni täiesti valel ajal. Väga keerulised tuuleolud päädisid ränga kukkumisega.

Treener Miran Tepes, kes tol õhtul Mazochile hüppeloa andis, tunnistas, et polnud kunagi varem midagi sellist näinud. «Kui poomilt liikuma sain, oli kõik korras. Olukord muutus drastiliselt sekunditega. Võiks pakkuda, et tuul puhus alguses 5 m/s vastu, aga õhus olles juba 10 m/s tagant,» meenutas Mazoch nüüd, üle 16 aasta hiljem intervjuus Poola meediakanalile Onet Sport.

Kui esialgu öeldi, et sportlane pääses suuremate vigastustega, saabus õige pea haiglast hoopis karmim teade. Koljuluumurruga Mazoch võitles elu eest. Ta pandi kuueks päevaks  kunstlikku koomasse. 

«Ma ei mäleta õnnetuse päevast midagi. Ärkasin Krakowi haiglas ega teadnud, kus olen. Lennujaama minnes kohtusin ajakirjanike ja fotograafidega. Zakopane võistlus muutis mu elu alatiseks,» tõdes Mazoch.

Hiljem juhtunut üle vaadates, ei uskunud tšehh, et see oli tema hüpe. «Tundsin end oma kehas võõrana,» kirjeldas Mazoch oma tundeid paar kuud pärast jõhkrat õhulendu.

Järgmisel talvel naasis ta juba hüppetorni. Aga umbes aasta hiljem riputas Mazoch suusad varna.

«Tahtsin naasta, sest ei soovinud, et mind jäädaks mäletama kui kukkunud sportlast,» selgitas ta. «Aga pärast juhtunut valdas mind iga kord poomil istudes suur hirm. Arvasin, et see tunne läheb üle. Ent eksisin.»

2007. aasta jaanuaris juhtunu saadab Mazochi siiani. Tal on probleeme koordinatsiooniga ning sagedaste peavaludega.

«Kurnatuna tunnen, et parem kehapool on eriti väsinud. Tugevate peavaludega olen nüüdseks harjunud. Aga mul pole millegi üle kurta. Ma võinuks sattuda ratastooli,» rääkis Mazoch.

Õnnetus mõjutas ka ekssportlase eraelu. Mazochi abikaasa langes depressiooni ning nad lahutasid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles